Eiendomsmarkedet i Sydney er det tredje dyreste i verden – bak Hong Kong og Vancouver, ifølge en ny rapport. Det selges dyrere eiendommer andre steder, men det er nesten umulig for vanlige lønnsmottagere å komme seg inn på boligmarkedet i den australske storbyen.

Restriksjoner for utlendinger

Det er innført restriksjoner på utlendinger som kjøper eiendom i Australia. Det siste året ble eiendomskjøp foretatt av utlendinger mer enn fordoblet til 34,7 milliarder australske dollar (207 milliarder kroner) – ny rekord.

Kinesiske investorer utgjør den klart største gruppen med 12,4 milliarder dollar, ifølge offisielle statistikker. Denne andelen er sannsynligvis betydelig høyere.

Mange skjuler eiendomskjøpene ved å benytte familiemedlemmer eller venner som har oppholdstillatelse i Australia.

- Det er mange historier om at eksisterende regler blir oversett eller omgås med regelrett svindel, frontselskaper og andre ulovlige metoder, sier parlamentsmedlem Warren Truss.

I mars beordret finansminister Joe Hockey Villa del Mare ved Point Piper i Sydney solgt. Luksusvillaen har utsikt til Sydney Opera House og Harbour Bridge.

Et datterselskap kontrollert av Xu Jiayin, en av Kinas rikeste menn, sto bak kjøpet til 39 millioner australske dollar. Xu er kjent for å sette pris på Australia og har de siste månedene jaktet på hoteller ved Gold Coast og leilighetskomplekser i Sydney og Melbourne.

- Utlendinger driver opp prisene

I april økte eiendomsprisene i Sydney med 14,5 prosent – fem ganger høyere enn den generelle lønnsveksten. Slik har det vært i flere år.

Statsminister Tony Abbotts regjering truer med bøter på flere millioner kroner og fengselsstraffer for utenlandske eiendomsinvestorer.

- Vi ønsker å maksimere mulighetene for australiere til å kjøpe et hjem til en best mulig pris. Vi ønsker å gjøre det klart at lokale skal få en fair mulighet, at dette er et rettferdig spill – og om mulig, i favør av lokalbefolkningen, sier Abbott.

De nye restriksjonene innebærer at utenlandske kjøpere kun kan investere i nye eiendomsprosjekter og de må ha tillatelse fra Foreign Investment Review Board. I tillegg pålegges utenlandske eiendomsinvestorer en særskatt.

- Det er ingen tvil om at vi har utlendinger som kommer inn i boligmarkedet og driver opp prisene. Vi ønsker å sørge for at ulovlige utenlandske eiendomsinvesteringer ikke kjører opp prisene unødvendig, sier Abbott.

Diskriminering

Utenlandske eiendomsinvestorer, eiendomsmeglere og eiendomsutviklere risikerer tre års fengsel og bøter på inntil fire millioner kroner.

Kritikere sier dette er rettet mot kinesere, som er blitt Australias største utenlandske investor.

- Myndighetene erklærer at Australia er «open for business», men i neste åndedrag sier det «la oss sjekke passet ditt først». Dette vil resultere i ulike ordninger for ulike land, sier politiker Stephen Jones til Sky News.

Australsk rentekutt

Den australske sentralbanken satte ned renten på tirsdag - som forventet. Fallet i råvareprisene har rammet den australske økonomien hardt det siste året. Eksportindustrien ønsker en svakere valuta.

«Den eneste måten de kan sikre at den australske dollaren svekkes, noe som vil støtte realøkonomien, er å redusere renten ytterligere. Dette vil øke temperaturen i det allerede glohete eiendomsmarkedet», skriver Capital Economics i en rapport.

 

Markedene

Det er en nervøs dag ved de asiatiske aksjemarkedene med et kraftig fall i kinesiske aksjer på formiddagen.

Investorer har ventet på nyheter fra Australia, hvor det klokken 6:30 ble bekreftet at renten settes med 0,25 prosentpoeng til to prosent.

Aksjemarkedene i Japan, Sør-Korea og Thailand holder stengt i dag.

 

morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.