I en innstilling fra Statoils valgkomité onsdag kommer det frem at styreleder Svein Rennemo ikke stiller til gjenvalg på bedriftsforsamlingen 9. juni.

- Bakgrunnen er enkel. Jeg har vært styreleder i syv år og fyller 68 i sommer. Det er ikke verre enn det. Det er på tide å runde av, sier Rennemo.

Han påpeker at han samtidig også gir seg som styreleder i Tomra. Han akter å bli fulltidspensjonist og ikke ha andre tunge styreverv.

Les også: Han blir trolig ny Statoil-styreleder

Forsvarer satsningene

Rennemos avgang kommer etter en periode med tunge tap i Statoil. Oljepriskollapsen har gjort at selskapet har måttet skrive ned verdien av sine eiendeler i Nord-Amerika med nærmere 70 milliarder kroner.

Oppkjøpsraidet i Nord-Amerika var Statoils store satsing i Rennemos styreledertid, anført av tidligere toppsjef Helge Lund.

- Det er klart at når man gjør investeringer med 100-110 dollars prisutsikter og prisen faller til 50-60, har det konsekvenser, sier han.
Likevel forsvarer han satsingen.

- Vi er etablert i Nord-Amerika med en portefølje som peker fremover, sier Rennemo.

Rennemo jobbet selv i Statoil på 80-tallet, og har en lang karriere bak seg innen olje- og gassindustrien, blant annet som toppsjef i seismikkselskapet PGS. Basert på erfaringen koster han på seg en liten ettertanke før han går av.

- Vi formulerer ofte våre langsiktige prognoser med et veldig sterkt sideblikk til prisbildet i øyeblikket.

Løseth kommer inn

Mannen valgkomiteen peker på som ny styreleder, er tidligere Vattenfall-sjef Øystein Løseth, som kom inn i Statoil-styret som menig styremedlem i høst. Rennemo gir Løseth de varmeste anbefalinger. Selv vil ikke Løseth si stort før han er valgt.

- Det er en innstilling fra valgkomiteen. Det er bedriftsforsamlingen som velger styreleder, sier Løseth og henviser til selskapet for ytterligere kommentarer.

Meldingen fra Statoil gjør det også klart at styremedlem Jim Mulva avstår fra gjenvalg. Fra før har både Catherine Hughes og Grace Reksten Skaugen trådt ut av styret i vår.

Det nye tilskuddet er oljeveteranen Roy Franklin, som satt i Statoil-styret fra 2007 til 2013. Nå kommer han tilbake som nestleder.
 

Les også: Mistet jobben to ganger på ett år: - Er vant til å bli oppsøkt til ny jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.