Over 40 år med nesten sammenhengende høy økonomisk vekst ser ikke ut til å stoppe opp i Asia. Det internasjonale pengefondet (IMF) tror at Asia fortsatt vil være verdensledende.

IMF er ute med sin siste oppdatering på Asia-regionen på torsdag. Institusjonen tegner et bilde av en region med store utfordringer, men som forventer å holde den økonomiske aktiviteten høy. Den økonomiske veksten forventes å havne på rundt 5,5 prosent de neste to årene.

Gjeldsoppbygging

Asia får drahjelp fra lavt rentenivå i vestlige land, fallet i oljeprisen og et fleksibelt og stort arbeidsmarked.

«Dette forventes å oppveie effekten av en innstramning av de økonomiske forholdene. Den amerikanske sentralbanken vil stramme inn», skriver IMF.

Nesten alle landene i Asia er nettoimportører av olje. Prisfallet siden i fjor sommer har redusert drivstoff- og energiprisene. Råvareprisene har også falt kraftig og dette har rammet Australia, Indonesia, Malaysia og til en viss grad New Zealand.

«Eksportører av andre råvarer enn olje vil bli rammet av handelsturbulensen, men andre steder forventes veksten å stabiliseres eller øke», mener IMF.

Det har vært en kraftig gjeldsoppbygging i Asia i årene etter finanskrisen rammet i hovedsak den vestlige verden. I Kina er den samlede gjelden mer enn firedoblet. I Sør-Korea, Malaysia og Thailand har husholdningene opparbeidet seg en svært høy gjeld.

«Den høye gjelden gjør at Asia er mer sårbar for nye sjokk i finansmarkedene», mener IMFs fagøkonomer.

Vindu lukkes

I Kina forventes det den svakeste veksten siden begynnelsen på 1990-tallet. Eksporten har falt i 2015. Til tross for svakere vekst har investorer flokket til Shanghai-børsen, hvor nøkkelindeksen er mer enn fordoblet siden i fjor sommer.

IMF-direktør Changyong Rhee påpeker at noe av oppgangen skyldes at investorer har lånt penger til aksjeinvesteringer – såkalt marginhandel.

- Myndighetene forsøker å kontrollere marginhandelen. Det er et positivt skritt, sier Rhee.

Rekordlavt rentenivå og en relativt svak oljeprisen er en gyllen anledning for asiatiske land til å redusere subsidiene. IMF påpeker at dette vinduet er i ferd med å lukkes og at rentene og oljeprisen vil gå høyere.

«Fallet i olje- og matvareprisene er en åpning for ytterligere reformer eller fase ut subsidiene. Dette er kostnadseffektivt og beskytter offentlige budsjetter mot fremtidige svingninger i råvareprisene», påpeker IMF.

India forventes å få en økonomisk vekst på 7,5 prosent i år og i 2016, ifølge IMF. Dette er høyere enn de kinesiske prognosene.

Venter kinesiske tiltak

Den økonomiske aktiviteten i første kvartal var svakere enn hva myndighetene har sett for seg. Den økonomiske veksten havnet på syv prosent, men en rekke internasjonale finansinstitusjoner har beregnet seg frem til en betydelig svakere vekst – enkelte på under fire prosent.

Det forventes å komme nye tiltak om kort tid for å få fart på økonomien gjennom sommermånedene og dermed oppnå målet om en syv prosent økonomisk vekst for hele året.

- De er veldig bekymret. Hvis de ikke igangsetter dristigere tiltak vil det bli svært vanskelig å oppnå det økonomiske vekstmålet for hele året. Da er det en risiko for at nedgangen kan komme ut av kontroll, sier en økonom ved en kinesisk tenketank med gode forbindelser til myndighetene til Reuters.

Nyhetsbyrået har snakket med en flere rådgivere til regjeringen og de sier at en stor tiltakspakke er i ferd med å gjøres klar. Målet med denne er å stabilisere veksten og kontrollere risikoen i økonomien, ifølge Reuters kilder.

Myndighetene vurderer også å igangsette store, ambisiøse infrastruktur- og byggeprosjekter. Blant planene er å integrere Beijing og storbyen Tianjin i Hebei-provinsen. Dette vil kreve investeringer på 50000 milliarder kroner.

Devaluering i Vietnam

Den vietnamesiske sentralbanken har devaluert landets valuta med en prosent på torsdag. Den nye referansekursen vil ligge på mellom 21458 og 21673 dong mot en amerikansk dollar.

De fleste asiatiske valutaene har svekket seg mot amerikanske dollar det siste året. Vietnam har en styrt valutakurs i motsetning til de fleste andre landene i Sørøst-Asia, hvor fastkurspolitikken forsvant på slutten av 1990-tallet.

Den vietnamesiske valutaen har svekket seg fra 15800 mot en dollar for ti år siden.

Markedene

Det er en kraftig nedgang ved de asiatiske aksjemarkedene på torsdag. Festen er over i denne omgang for investorer ved Shanghai-børsen. Denne uken har nøkkelindeksen ved den kinesiske børsen falt med syv prosent. Nedgangen fortsetter.

- A-aksjemarkedet i Kina har hatt en fantastisk utvikling de siste seks månedene. Jeg tror de har våknet til virkeligheten og ser mer realistiske verdivurderinger på kinesiske aksjer. Dette har gått litt for raskt, sier direktør Bruno Del Ama hos Global X Funds til CNBC.

Nøkkelindeksen ved Mumbai-børsen har rast de siste ukene og er på det laveste nivået i 2015 etter et fall på over 2,6 prosent på onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no