Mens korrelasjonen mellom aluminiumsprisen og Norsk Hydro-aksjen historisk har vært meget høy, har samvariasjonen i april vært sterkt negativ. Aluminiumsprisen har steget ni prosent, mens Norsk Hydro-aksjen har falt 19 prosent.

Hydro-aksjen var i en lang periode mellom høsten 2011 og desember 2013 et sorgens kapittel med en aksjekurs stabilt rundt lave 25 kroner. Det er stusselige saker for aksjonærer som under boomen i 2008 fikk smake på kurser på 80 kroner.

Men fra desember 2013 til februar i år steg aksjen fra 25 til 48 kroner. Siden har den falt tilbake til dagens kurser rundt 35 kroner.

Aluminiumsmarkedet slet i mange år med en betydelig overkapasitet og overfylte lagre som ga aluminiumspriser på rundt 1800 dollar per tonn. Det har ikke gitt smør på brødet for en rekke produsenter som har gått med tap i årevis. Norsk Hydro har vært heldigere stilt som på grunn av en ganske militant kostnadskontroll og det kostnadseffektive Qatalum-anlegget har tjent noe penger under nedturen.

Analytikerne har lenge ment at aluminiumspriser på 1800 dollar tonnet ikke er bærekraftig på lang sikt og at prisene må opp for å opprettholde produksjonen. Analytikerne fikk forsåvidt rett siden prisene har vært oppe og snust på 2000-tallet, men ikke lenge nok til at produsentene fikk en varig bedret inntjening. I den senere tid er markedet svekket på grunn av frykt for en betydelig økning i kinesisk eksport.

Blant dem som har vært positive til Hydro-aksjen er samtlige deltagere i DNs porteføljekonkurranse, men nå er det kun Nordea som har aksjen i porteføljen. Det har gitt en negativ avkastning på 14 prosent siden aksjen kom inn i porteføljen i januar. Også aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank hadde aksjen i sin anbefalte portefølje for april. Det ødela mye for porteføljen den måneden siden aksjen falt over 16 prosent. Aksjen røk da også ut av Swedbank-porteføljen for mai.  

Swedbanks argumenter for å ha Hydro-aksjen i porteføljen i april var et kursmål på 54 kroner, gunstige utsikter for inntjeningen på grunn av styrket dollar mot kronen og brasilianske real, forventninger til avtagende eksport fra Kina, Alcoa (og andre) som vurderte kapasitetskutt, samt at Hydro-aksjen var priset til en pris/bok på rett over en, som ble vurdert som lavt gitt forventninger til en strammere markedsbalanse i årene fremover.

Alt i alt meget gode argumenter, men de kommer sørgelig til kort mot aksjemarkedets dom og et kursfall på over 16 prosent på en måned.

 

       

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.