Statoil-sjef Eldar Sætre endrer ledergruppen i selskapet. Tirsdag ble det kjent at Sætre blant annet setter inn tidligere finansdirektør Torgrim Reitan som ny konserndirektør for utvikling og produksjon i USA.

– Hvis Reitan gjør det bra i USA og får mer operasjonell erfaring, kan han være den nye wonderboyen i Statoil, sier analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets.

Statoil har siden ifjor skrevet ned verdier for rundt 70 milliarder kroner i Nord-Amerika.

– Jeg tror Sætre setter inn Torgrim Reitan i USA, fordi selskapet sliter med inntjeningen og det høye kostnadsnivået der. Reitan har kuttet kostnader sentralt. Nå skal han videreføre det på bred front i USA, og det trengs, sier Gjøen.

Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Ida von Hanno Bast
Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
 

Kraftig kritikk

Reitan har vært finansjef siden 2010 og satt i lederegruppen til eks-konsernsjef Helge Lund da investeringene i USA ble gjennomført.

– Hvis Reitan klarer å snu den Nord-Amerikanske-skuten blir han ny konsernsjef. Han var kronprinsen til Helge Lund, sier aksjeanalytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier.

Det har vært mye kritikk av Statoils oppkjøp på land i Nord-Amerika.

– Vi har vist i dag at vi er bundet opp til den utbyttepolitikken vi har uttrykt, og det er veldig viktig for oss, sier Statoil-sjef Eldar Sætre til DN. I forgrunnen finansdirektør Torgrim Reitan.
– Vi har vist i dag at vi er bundet opp til den utbyttepolitikken vi har uttrykt, og det er veldig viktig for oss, sier Statoil-sjef Eldar Sætre til DN. I forgrunnen finansdirektør Torgrim Reitan. (Foto: Jeff Gilbert)

Helge Lund, som nå er konsernsjef i det britiske olje- og gasselskapet BG Group, bladde opp drøye 100 milliarder kroner for skiferformasjonene Marcellus, Eagle Ford og Bakken.

Milliardnedskrivninger i USA førte til et underskudd etter skatt på 35,4 milliarder kroner for første kvartal

Reitan starter i den nye jobben 1. august etter at Bill Maloney som nå er i USA ikke fornyet kontrakten. Irene Rummelhoff som i dag er letesjef for norsk sokkel blir konserndirektør for et nytt forretningsområde, «New Energy Solutions».

Driftsdirektør nord Hans Jacob Hegge tar over som ny finansdirektør, mens Jens Økland blir direktør for markedsføring, midtstrøm og prosessering.

Nedjustert oljeprisen

For snart to uker siden tok Sætre ned oljeprisanlaget til 80 dollar fatet på grunn av større usikkerhet i oljemarkedet. Oljeprisen er redusert med rundt 40 prosent siden ifjor sommer.

– Hvorfor opplyser ikke Statoil om hvilket nivå det reduserer fra? Transportkostnadene i USA er høye. Statoil må frakte oljen i togvogner, hvor det også har vært ulykker, sier Gjøen.

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Statoil-topper starter konkurrent

Dette overrasket økonomene

Dystert for Norge, men fortsatt tro på egen økonomi