Justisdepartementet ble gitt et klarere hovedansvar for samfunnssikkerhet og beredskap etter terrorangrepene 22. juli 2011. Dette samordningsansvaret har departementet ikke klart å utføre på en god nok måte, ifølge Riksrevisjonen.

I rapporten, som ble lagt frem torsdag, blir en rekke kritikkverdige forhold avdekket:

l Justisdepartementet har «i liten grad» forbedret sitt arbeid for bedre samfunnssikkerhet og beredskap til tross for kritikken etter 22. juli.

 l Oppfølgingen av Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er for dårlig. DSB mener selv at departementet gjør det «uklart» hva slags rolle direktoratet skal ha.

 l Justisdepartementet følger ikke opp jobben fylkesmennene gjør for samfunnssikkerhet og beredskap godt nok.

– Dette er den alvorligste kritikken vi har levert i min tid mot et departement. Alvorlig er et uttrykk vi sjelden bruker, uttalte riksrevisor Per-Kristian Foss.

Stortingsrepresentant Abid Raja fra Venstre vil ikke utelukke at svikten i beredskapen som Riksrevisjonen har avdekket er så alvorlig at den kan ende med statsrådens avgang.

– Det går ikke an å utelukke noe, sier Raja.

Han mener kritikken mot Anundsen er svært alvorlig:

– Hvis vi skulle være så uheldige at vi opplever en ny krisesituasjon som vi så 22. juli, ligger alt til rette for et nytt sammenbrudd i beredskapen. Som politiker er ikke det til å leve med. Statens viktigste oppgave er å sikre borgerne. Så kommer alt annet. Vi skal ikke skape en fryktsituasjon. Men hvis noe skulle skje, så kan du ikke regne med å få hjelp. Det er det denne rapporten viser. Den avdekker en total svikt i beredskapen. Den har ikke blitt en tøddel bedre etter 22. juli, sier Abid Raja.

Justisminister Anders Anundsen mener kritikken fra Raja er "unyansert."

-Jeg oppfordrer Raja til å lese rapporten i sin helhet. Det vil antageligvis gi ham et mer nyansert syn på saken.

I et svarbrev til Riksrevisjonen tar ikke Anundsen kritikken til seg. I rapporten kommer det frem at han mener han allerede har rettet på de viktigste funnene.

– Det er sjokkerende. Dette er så alvorlig at jeg vil kreve full høring om saken i kontrollkomiteen. Vi kan ikke leve med dette. Saken viser at Frp, som profilerer seg som lov- og ordenspartiet, står til stryk, sier Raja.

- Frata ansvar

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), andre nestleder i justiskomiteen, mener justisministeren har en stor ryddejobb foran seg.

Han mener regjeringen bør vurdere å frata Anundsen ansvar.

 – Justis- og beredskapsdepartementet har en stor portefølje. Det kan derfor etter min mening være lurt av regjeringen å vurdere om man skal overlate asyl- og innvandringsfeltet til et annet departement, sier Ropstad.

Ap reagerer i likhet med Venstre på at Anundsen avviser mye av kritikken i sitt svarbrev til Riksrevisjonen.

– Svarene som Justis- og beredskapsministeren har gitt til Riksrevisjonen, tyder på at han ikke har tatt inn over seg dybden i kritikken. Det gjør saken ytterligere alvorlig, sier Hadia Tajik, leder i justiskomiteen på Stortinget.

 Tviler på tiltak

Jette Christensen, Ap-representant og medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget reagerer også skarpt.

– Anundsen får alvorlig kritikk for å rett og slett gjøre oss til et mer utrygt land og viser null ydmykhet eller forståelse. Hvor lenge skal han få fortsette?

Anundsen sier han ikke er overrasket over Jette Christensens uttalelser

-Hun har ved flere anledningen uttrykt mistillit til meg, sier Anundsen

-Godt i gang med ryddearbeidet

Anundsen sier til DN torsdag kveld at han er enig store deler av kritikken som fremmes i rapporten. Han understreker at Riksrevisjonens funn baserer seg på opplysninger som strekker seg langt tilbake i tid.

 –Riksrevisjonens konklusjonene stemmer overens med funnene vi har allerede har oppdaget. Vi er godt i gang med å følge opp anbefalingene, og harr lagt en god strategi for å bøte på det manglende innsatsen som den forrige regjeringen hadde på dette området. Vi har blant annet tatt en helomvendig når det gjelder kommunikasjonen med DSB og har også foretatt andre viktige omorganiseringer. Dette arbeidet gjør at vi er langt bedre rustet når det gjelder sikkerhet- og beredskap enn for halvannet år siden, men det tar tid å få alt på plass.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.