Etter et kjempeår i 2013 med overskudd før skatt på over 1,8 milliarder kroner, viser regnskapet for fjor et overskudd på 222 millioner kroner.

Det har i all hovedsak en årsak; aksjeposten i det danske rederiet Norden. Rasmussengruppen eier 11,5 prosent av selskapet. I 2013 steg Nordens aksjekurs betydelig, og familieselskapet i Kristiansand kunne bokføre et urealisert gevinst på 778 millioner kroner. Ifjor gikk det stikk motsatt; med et urealisert tap på 782 millioner kroner.

Norden-aksjene forklarer således brorparten av fjorårets resultatnedgang. Aksjeposten er ved årsskiftet bokført til 777 millioner kroner - vel 40 millioner kroner mindre enn Rasmussen i sin tid betalte for aksjene.

Men fra 13. oktober i år vil Rasmussen være fri fra salgsbegrensningene som har ligget i en aksjonæravtale med Nordens nest største aksjonær (A/S Motortramp). Aksjonæravtalen er sagt opp, noe som betyr at Rasmussengruppen fritt kan selge.

 

Tapte på Actic Securities?
Ved siden av shipping gjennom rederiet Norden, satser Rasmussengruppen innen eiendom (i hovedsak gjennom Avantor-konsernet i Nydalen i Oslo) samt finansforvaltning.

Familieselskapet eide også inntil februar i år 21,8 prosent av aksjene i meglerselskapet Arctic Securities. Aksjene ble da solgt til investoren Trond Mohn for en til nå ukjent sum. Selvom salget skjedde i år, har Rasmussengruppen valgt å nedregulere posten med 51 millioner kroner til 194 millioner kroner i fjorårsregnskapet.  Det er således rimelig å anta at Mohn betalte snaut 200 millioner kroner for aksjene.

Aksjonærene i Rasmussengruppen, det vil si søsknene Einar Johan (77) og Rannfrid (80) Rasmussen og deres etterkommere, tar etter fjoråret ut tilsammen164 millioner kroner fra selskapet som en kombinasjon av tilbakebetaling av aksjekapital og utbytte fra overkursfond.

Bokført egenkapital ved nyttårsskiftet var 10,6 milliarder - omtrent uendret fra året før.

 

Rasmussengruppen as

 

Les også:
Merker ikke nedgangen det klages på dnPlus

– Fra vondt til verre dnPlus

  «Vas» på 397 sider dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.