Klokken seks på morgenkvisten møtte sveitsisk politi opp på femstjernershotellet Baur au Lac i Zurich for å arrestere en rekke Fifa-topper. Det bekreftet Fifas kommunikasjonsdirektør Walter De Gregorius på en pressekonferanse onsdag.

Politi på begge sider av Atlanterhavet etterforsker påstander om lovbrudd i fotballorganisasjonen Fifa. Mens amerikansk politi har offentliggjort siktelser mot 14 Fifa-topper i forbindelse med påstander om mottagelser av bestikkelser, korrupsjon og hvitvasking av penger i over 24 år, undersøker sveitsisk politi tildelingen av fotball-VM 2018 og 2022 til henholdsvis Russland og Qatar.

Likevel mener De Gregorio at onsdag er en bra dag for Fifa.

- Vi er veldig glade for det som skjer, uttalte kommunikasjonsdirektøren.

- Han danser ikke akkurat på kontoret sitt nå
Kommunikasjonssjef i FIFA, Walter De Gregorio, understreker at det ikke er noen god dag i FIFA-ledelsen.
01:45
Publisert:
 

Overlevert til myndighetene

Han viser til at Fifa selv gikk til sveitsiske påtalemyndigheter 18. november 2014 og ba dem etterforske påstander om ulovligheter i forbindelse med tildelingene av VM-sluttspillene for 2018 og 2022. Han mener derfor utviklingen onsdag er positiv.

- Dette er en god dag for Fifa. Den er ikke god med tanke på offentlig omdømme, men for Fifa er den god, gjentok De Gregorio flere ganger.

Fifa har lenge vært under press for å offentliggjøre en intern granskningsrapport som omhandlet hvordan de to landene fikk ansvaret for fotballfestene. I stedet for å offentliggjøre rapportene, valgte Fifa å gå til påtalemyndigheten.

Dagen før åpningen av Fifas kongress medgikk kommunikasjonsdirektøren at timingen kunne vært bedre. Fifas mann understreket at fotballorganisasjonen samarbeider med politiet:

- Fifa er offeret i denne saken. Det har ikke vært noen ransakinger av Fifas kontorer, og vi samarbeider med etterforskningen.

- Avslappet

De Gregorio gjentok flere ganger at Fifas president Sepp Blatter ikke er blant de mistenkte. Da han ble spurt om hvordan Blatter har reagert på arrestasjonene, svarte De Gregorio:

- Han er fokusert på kongressen. Stressfaktoren er litte granne høyere enn den var i går. Men han er avslappet ettersom han vet at han ikke er involvert.

Fullt så avslappet er ikke norske fotballtopper i kjølvannet av dagens dramatikk. Kjetil Siem, generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF) mener situasjonen er alvorlig:

- Det er ekstremt alvorlig det som skjer, og veldig viktig. Nå har Fifa gått ut og sagt at dette er konsekvensene av at de både igangsatte uavhengig gransking og leverte rapporten til sveitsisk påtalemyndighet for etterforskning.

Generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund. Foto:
Generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund. Foto: (Foto: Mette Randem)
- Det er den riktige veien å gå, fotballen driver ikke politietterforskning. Offentliggjøring tror jeg var utfordrende på grunn av både mulighet for bevisforspillelse og dårlige vilkår for etterforskningen. Og det faktum at mange som var intervjuet var lovet anonymitet.

Tirsdag uttalte Siem til Aftenposten at han mente Sepp Blatter var misforstått i Norge. Siem sier han ikke er redd for å bli oppfattet som «myk» på korrupsjon.

- På ingen måte. Det viktigste vi gjør i fotballen er å kjempe mot dette. Men det å lede en organisasjon med 209 medlemmer er ikke det samme som å lede fotballforbundet i Norge. Korrupsjon kan vi aldri akseptere eller godta. Men faktum er at det i svært mange land er korrupsjon i all industri, myndigheter, anbudskonkurranser og rettsvesen. Det er et eksisterende onde. Vi må jobbe veldig hardt for å få fotballen så rent som mulig.

Siem tror dagens hendelser kan påvirke fredagens valg på ny Fifa-president. Sepp Blatter har til tross for tidligere utsagn om det motsatte igjen søkt gjenvalg. Hans eneste motkandidat er Jordans prins Ali bin Al-Hussein, som er dagens visepresident.

Yngve Hallén som har Norges stemme under valget har tidligere uttalt at han ikke støtter Blatters kandidatur igjen.

- Dette er et sjokk for fotballfamilien. Men det kan gi et positivt momentum som får en betydning og gir endring, sier Siem.

Må offentliggjøres

Per Ravn Omdal har sittet i sentral verv i den europeiske fotballorganisasjonen Uefa og i Fifa. Omdal ble like overrasket som alle andre da han fikk nyheten onsdag morgen. Han befinner seg i Jordan der han organiserer fotballspilling for syriske barn i flyktningeleire med støtte fra Blatters motkandidat til presidentvervet.

Per Ravn Omdal er tidligere president i Norges Fotballforbund. Foto: Frode Hansen, NTB Scanpix
Per Ravn Omdal er tidligere president i Norges Fotballforbund. Foto: Frode Hansen, NTB Scanpix (Foto: VG)
Omdal bekreftet at han vet om granskingsrapporten uten at han kjenner innholdet.

-  Selvfølgelig Skal den offentliggjøres i sin helhet. Jeg håper Fifa benytter anledningen til å kvitte seg med gamle spøkelser og blir et åpent demokrati.

- Er det Sepp Blatter du referer til med det utsagnet?

- Det inkluderer selvfølgelig han som sitter på toppen, svarer Omdal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.