– Vi kan ikke se på Russlands aggressive handlinger i Ukraina isolert. De er en del av et foruroligende mønster av russisk oppførsel som strekker seg mye lenger enn Ukraina, sier Stoltenberg.

Onsdag holdt han foredrag hos den amerikanske tankesmia Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington, dagen etter at han diskuterte Europas nye sikkerhetssituasjon med president Barack Obama.

Stoltenberg brukte anledningen til å legge fram en lang anklageliste mot Russland.

Landet har brakt væpnet konflikt tilbake til Europa etter år med samarbeid, sier generalsekretæren.

Krim

I tillegg til å vise til annekteringen av ukrainske Krim og militær støtte til østukrainske separatister, trekker Stoltenberg fram russisk inngripen i Georgia.

– Russland har anerkjent to georgiske regioner som uavhengige stater. De har tatt nesten full kontroll over begge. Og bygd gjerder mellom dem og resten av Georgia, sier NATO-sjefen.

– Russland har krenket naboers territoriale integritet i årevis. Og fortsetter å gjøre det, mener han og viser også til russiske soldater på moldovsk territorium.

Stoltenberg gjentar også bekymring for bruk av atomretorikk i Russland, mangel på respekt for internasjonale avtaler og for store øvelser som gjennomføres på kort varsel.

– Russland gjør alt de kan for å minimere åpenheten om hva styrkene gjør, lyder anklagen fra NATO-sjefen.

Ikke tilfeldig

Stoltenberg konkluderer med at Russland viser klar vilje til å bruke makt eller trussel om makt, og at landets samlede handlinger og uttalelser ikke er tilfeldige.

– De danner et større bilde som er svært bekymringsfullt, mener han.

– Russland er en global aktør som hevder militærmakt, ansporer aggressiv nasjonalisme, hevder sin rett til å presse sin vilje på naboene og tar landområder, anklager NATO-sjefen.

Etter år med samarbeid mener Stoltenberg resultatet er at forholdet til Russland nå er på sitt dårligste på tiår.

– Vi er ikke tilbake til den kalde krigen. Men vi er langt fra et strategisk partnerskap, sier han til CSIS' tilhørere og bruker utviklingen som begrunnelse for at NATO har startet den største styrkingen av sitt kollektive forsvar siden den kalde krigen.

Vaktsom dialog

NATO har styrket nærværet sitt i øst betraktelig og gjennomfører selv langt flere øvelser i regionen. Noe som igjen har skapt russiske anklager om destabilisering.

Stoltenberg mener imidlertid det krever et sterkt NATO for å «håndtere forholdet til Russland».

– Det er ingen motsigelse i å styrke vårt kollektive forsvar og være åpen for dialog, mener han og kaller det en «vaktsom dialog».

– Vi trenger å tilpasse oss for å håndtere utfordringene som kan være her i lang tid, er budskapet til amerikanerne. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.