Politi på begge sider av Atlanterhavet etterforsker påstander om lovbrudd i fotballorganisasjonen Fifa.

Klokken seks på morgenkvisten møtte sveitsisk politi opp på femstjernershotellet Baur au Lac i Zurich for å arrestere en rekke Fifa-topper.

Mens amerikansk politi har offentliggjort siktelser mot ni Fifa-topper og ytterligere fem andre personer i forbindelse med påstander om mottagelser av bestikkelser, korrupsjon og hvitvasking av penger i over 24 år, undersøker sveitsisk politi tildelingen av fotball-VM 2018 og 2022 til henholdsvis Russland og Qatar.

Ifølge amerikanske justismyndigheter har etterforskningen avdekket bestikkelser for over 150 millioner dollar i bytte mot markedsførings- og kringkastingsrettigheter for flere turneringer, inkludert fotball-VM .

Brukte storbanker

I den 165 sider lange anklagen fra det føderale rettsdistriktet i den østre delen av delstaten New York omtales en rekke pengeoverføringer der selskaper og fotballorganisasjoner knyttet til de 14 siktede er involvert. 

En rekke av de største sveitsiske og amerikanske bankene skal være brukt i forbindelse med overføringene.

«Gjennom 1990-tallet og i økende grad utover 2000- og 2010-tallet har de siktede og deres medsammensvorne vært tungt avhengig av USAs finansielle system i forbindelse med med sine aktiviteter (...). Avhegigheten var betydelig, vedvarende og blant de sentrale metodene og virkemidlene for å gjennomføre og skjule sine planer», heter det i anklagen.

Ifølge anklagen skal bestikkelser ha blitt skjult som «konsultentkontrakter» og lignende typer kontrakter slik at ulovlige overføringer fremsto som lovlige.

Smuglet kontanter

For å skjule spor, og for at overføringene skulle fremstå som lovlige, har de siktede brukt en rekke ulike virkemidler, ifølge anklagen:

* Bankfolk, finansrådgivere og valutameglere skal ha blitt brukt slik at overføringene skulle fremstå som lovlige

* Det skal ha blitt brukt stråselskaper og stråmenn, samt en rekke bankkonti i skatteparadis

* Utenlandske bankkonti skal aktivt ha blitt forsøkt skjult

* Kontanter skal ha blitt smuglet over landegrenser

* Eiendom og andre fysiske eiendeler skal ha blitt kjøpt opp for penger knyttet til bestikkelsene

Luksusyacht og leilighet

I anklagen listes det opp en rekke bankoverføringer der amerikanske, sveitsiske og sør-amerikanske banker er involvert. Overføringene anklagen omtaler har i stor grad skjedd i filialer i New York og Miami i delstaten Florida.

Blant de mer oppsiktsvekkende overføringene er 500.000 dollar som i desember 2013 ble overført fra en av de siktedes selskaper til en konto i London som tilhører en forhandler av lukusyachter.

Så langt er det ni Fifa-topper og fem forretningstopper som er tiltalt i den amerikanske saken som knyttes til fotballorganisasjoner i Nord- og Mellom-Amerika.

Jack Warner, som tidligere var visepresident i Fifa og leder for den regionale fotballorganisasjonenen Concacaf i Nord- og Mellom-Amerika, skal ifølge rettsdokumentene ha brukt penger fra en konto tilhørende et Concacaf-selskap til å kjøpe en leilighet i Miami i Florida i 2005.

Warner trakk seg fra vervene i 2011 på grunn av korrupsjonsanklagene.

Ifølge det amerikanske justisdepartementet har fire personer, inkludert to sønner av Warner, erkjent straffskyld i saken.

Les også:

- Han danser ikke akkurat på kontoret sitt nå
Kommunikasjonssjef i FIFA, Walter De Gregorio, understreker at det ikke er noen god dag i FIFA-ledelsen.
01:45
Publisert:
 

- En god dag for Fifa

- Dette er dramatisk

Fifa-topper arrestert  

Fullt kaos i Fifa  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.