- Det er en mulighet for at Hellas kan komme til å forlate eurosonen, sier IMF-sjef Christine Lagarde i et intervju med et intervju med den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) i forbindelse med G7-møtet i Dresden i Tyskland torsdag.

Selv om en gresk euroexit vil bli vanskelig å håndtere, understreker hun samtidig at det neppe er slutten for eurosamarbeidet.

- Dersom det skulle skje, vil det sannsynligvis ikke innebære en kollaps for euroen, sier Lagarde intervjuet ifølge NTB.

Store utfordringer

Det internasjonale pengefondet IMF er Hellas' viktigste kreditor. Sammen med EU og Den europeiske sentralbanken ECB har fondet stått bak flere store kriselånspakker til landet de siste årene.

De økonomiske problemene i Hellas har imidlertid ført til at landet nå har store utfordringer med å betale tilbake avdragene på lånene.

Helt siden januar har landets myndigheter forhandlet med EU om en avtale for å få utbetalt de siste 7,2 milliarder euroene fra kriselånspakken fra EU, ECB og IMF.

Hellas har så langt i år klart å skrape sammen nok penger på egenhånd til å betale de løpende avdragene til pengefondet.

5. juni forfaller imidlertid nye 300 millioner euro i nok et gresk låneavdrag til IMF. Senere i måneden forfaller ytterligere 1,25 milliarder euro til betaling.

Regjeringen kan kanskje klare å skrape sammen penger til det første forfallet, men i markedene er troen svært liten på at at landet klarer den neste tilbakebetalingen.

Avviser at en løsning er rett rundt hjørnet

De siste dagene har det kommet rapporter fra Brussel om at det skal være fremskritt i forhandlingene om å få på plass en ny avtale slik at siste rest av kriselånet kan utbetales.

Ifølge en gresk tjenestemann skal avtaleforslaget som det nå arbeides med blant annet inkludere reformer av det greske pensjonssystemet.

Europakommisjonens visepresident Vladis Dombrovskis avviste imidlertid onsdag ettermiddag at en løsning er nært forestående.

- Vi er fremdeles ikke der. Vi jobber for å få til en enighet så fort som mulig, sa Dombrovskis til journalister i Brussel onsdag ettermiddag.

Også Lagarde avviser at en løsning er nært forestående.

- Det er veldig lite trolig at vi vil finne en omfattende løsning i løpet av de neste dagene, sier Lagarde i intervjuet med FAZ.

Hun mener faren for en gresk statskonkurs rett og slett gjør det for risikabelt å gi landet mer lån på det nåværende tidspunkt. Hun krever derfor at landet må ha tilstrekkelige reformplaner på plass før siste rest av lånepakken kan utbetales.

- Vi har regler, vi har prinsipper, sier Lagarde til avisen.

Les også:

- For et kontinent som Europa er inflasjonen død

Kraftig børshopp i Aten

Etter Hellas  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.