Kronen er blitt svekket mot flere av de store valutaene torsdag ettermiddag og kveld.

I skrivende stund handles euroen, dollaren, pundet og svenskekronen til følgende kurser:

  • En euro koster i underkant av 8,55 kroner. Det er rundt åtte øre mer enn onsdag kveld og rundt 16 øre mer ukens første arbeidsdag på tirsdag
  • En dollar koster i overkant av 7,81 kroner, rundt fem øre mer enn onsdag kveld
  • Et pund koster 11,96 kroner. Dette er rundt fire øre mer enn onsdag kveld
  • 100 svenske kroner går for 92,13 norske i valutamarkedet. Onsdag kveld var det rundt 90 øre rimeligere for 100 svenske

Samtidig som kronen har svekket seg har de korte rentene i det norske pengemarkedet kommet ned. Tremånedersrenten, som er en referanserente for en rekke norske lån med flytende rente, har falt seks basispunkter så langt denne uken.

Fallet tiltok torsdag og kan tyde på at markedet nå mener at sannsynligheten har økt for et rentekutt på møtet i Norges Bank 18. juni. Også i det såkalte FRA-markedet, som speiler forventningene til de korte rentene fremover, har rentene falt.

Rentefallet kommer samtidig med offentliggjøringen av flere nøkkeltall torsdag:

  • Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at antallet arbeidsledige økte med 2000 personer i april sammenlignet med mars. 4,1 prosent av arbeidsstyrken er nå uten arbeid, ifølge tallene fra SSB.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener ledigheten nå øker i et raskere tempo enn Norges Bank har sett for seg.

- Dersom leidgheten fortsetter å øke med 2000 personer hver måned vil gjennomsnittlig arbeidsledighetsrate være på 4,4 prosent i år sammenlignet med Norges Banks anslag på fire prosent. Ledigheten ved utgangen av året vil være på 4,8 prosent sammenlignet med Norges Banks 2016-anslag på 4,0 prosent, skriver Bruce i en oppdatering fra meglerhuset torsdag.

  • Samtidig viste Norges Banks utlånsundersøkelse at årets lønnsvekst vil bli svakere enn sentralbanken har sett for seg.

Bruce føler seg dermed nesten helt sikker på at renten vil bli kuttet til 1,0 prosent på møtet i juni og at sentralbanken vil åpne for nok et kutt senere i år.

- Vi har problemer med å se hva som skal forhindre et rentekutt i juni. Gitt at det ikke kommer noen store overrakselser i de kommende ukene tror vi rentebanen vil åpne døren for ytterligere et kutt, skriver Bruce i oppdateringen torsdag.

Svekkelsen av kronen har også skjedd noenlunde i takt med fallet i oljeprisen denne uken. Prisen på et fat nordsjøolje med levering én måned frem, som nå er olje med levering i juli, er ned nær tre dollar i løpet av ukens fire første dager. Et fat handles torsdag kveld til 62,65 kroner.

Les også:

- Dette henger ikke på greip

Siv Jensen: - Bekrefter regjeringens analyse

Her får Siv Jensen IMFs dom over Norge
Se sendingen live fra 10.30.
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.