Den kinesiske mobiltelefonprodusenten Xiaomi har på under fem år blitt en av verdens største produsenter. Ledelsen tror ikke at Silicon Valley skjønner innovasjonen som foregår i Kina.

Noen av verdens største oppstartsselskaper er på plass i Rancho Palos Verdes i California denne uken. Asia er svært godt representert med selskaper som er godt kjent i Asia, men er nykomlinger på de mer etablerte vestlige markedene.

Kinas Silicon Valley

Den tidligere Google-direktøren Hugo Barra ble hyret inn av den kinesiske mobiltelefonprodusenten Xiaomi for å lede den internasjonale ekspansjonen. Etter å ha lykkes i Kina og India står andre folkerike markeder for tur – også vestlige markeder, men de er ikke prioritert.

- På under fem år er vi blitt verdens femte største smarttelefonprodusent. Vi vil lansere utsalg i USA fra juni av, men i første omgang vil vi ikke selge smarttelefoner, sa Barra under konferansen på torsdag.

Han var mer opptatt av å forklare misforståelsen som eksisterer mellom Silicon Valley og hva som skjer i kinesiske utviklingsmiljøet på den andre siden av jorden.

- Det digitale kinesiske økosystemet lar lært seg å innovere og beveger seg i en hastighet som mange kanskje ikke skjønner i Silicon Valley. Mange har flyttet vekk fra Silicon Valley til Kina. Denne innovasjonen er ikke bare åpenbar innenfor maskinvare, men også innenfor programvaretjenester, sa Barra.

Han tror at neste type tjenester for smarttelefonene vil bli mer integrerte enn hva de er i dag med automatisk oppdatering av priser fra fysiske utsalgssteder foretatt av brukerne når de befinner seg i butikklokaler.

- Det er folk som er tilkoblet hele tiden og de bruker alle typer app-er som gjør det mulig å være tilknyttet det digitale økosystemet. De et interessert i integrerte tjenester slik at det kan bli enklere for dem å gjøre hva de ønsker der og da, sa Barra.

Venter nye lettelser i Japan

Nye økonomiske statistikker fra Japan denne uken tegner et uoversiktlig bilde av verdens tredje største økonomi. Eksporten holder høy hastighet, men det private forbruket holder igjen og prisveksten er lavere enn hva regjeringens økonomier og sentralbanken ønsker å se.

- Det er fortsatt tidlig og vi er i en mellomfase på vei vekk fra en eksportdrevet vekst og over til økt innenlandsk forbruk, sier sjefstrateg Kathy Matsui hos Goldman Sachs til CNBC Asia.

Kjerneinflasjonen økte med 0,3 prosent i april sammenlignet med i fjor og industriproduksjonen vokste med en prosent. Dette er svakt bedre enn hva økonomer fra Reuters hadde innhentet prognoser fra hadde håpet på.

Lønnsforhandlingene er unnagjort og disse vil gi mer penger i lønningsposen til lønnsmottakerne fra juni av. Dette forventes å føre til høyere personlig forbruk.

- Det er flere jobber tilgjengelig og japanerne jakter på jobb. Et trangt arbeidsmarked betyr det er mer jobbsikkerhet. Etter noen måneder vil dette slå ut og vi vil se høyere lønninger og realinntektsvekst, spår Matsui.

Etterforsker Hanergy

Børstilsynet i Hong Kong har igangsatt en full etterforskning etter kurskollapsen i solenergiselskapet Hanergy i forrige uke hvor børsverdier på over 140 milliarder kroner forsvant.

Dette kommer etter at styreformann Li Hejun gav villedende informasjon i et intervju med nyhetsbyrået Xinhua. Ifølge kinesiske medier skal han også ha shortet aksjen og dermed tjent penger når kursen stupte med over 50 prosent i forrige uke.

Det antas at handelen av Hanergy vil bli suspendert i flere måneder. Aktiviteten ved selskapet fabrikker pågår for fullt, ifølge journalister fra Wall Street Journal som har avlagt verdens største solenergi flere besøk den siste uken.

Andre analytikere har tidligere vært ved produksjonsanleggene og har sagt det ikke har vært produksjon av betydning.

Kinesisk børsrakett

Dramatikken fra onsdag har forsvunnet fra de asiatiske aksjemarkedene. Shanghai-børsen har tatt seg svakt opp etter at den falt med 6,5 prosent på onsdag. Volatiliteten ved det kinesiske aksjemarkedet forventes å fortsette de neste månedene.

- Det kinesiske markedet har vært skremmende sprudlende og den store bekymringen er at dette ikke skyldes underliggende forhold, men helg og holdent basert på offentlige tiltak. Det kinesiske markedet deltok ikke i rallyet andre deler av verden har opplevd de siste årene for denne raketten ble fyrt av, sier investeringsdirektør Michael Jones hos Riverfront Investment Group til CNBC.

Markedene

Heller ikke ved Tokyo-børsen er det store bevegelser.

Den største aktiviteten finner sted i Australia hvor prisen på jernmalm har stabilisert på rundt 62 dollar tonnet seg etter et kraftig prisfall gjennom flere måneder. Det forventes at Kina vil begynne å øke kjøpene av jernmalm igjen i løpet av de neste månedene.

Det er også flere oppkjøpsforsøk av gruveselskaper underveis i Australia.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no