West Sirius ble bygget i 2008 og kostet da 500 millioner dollar. Riggen ble leid ut til BP for å bore i Mexico-gulfen og har siden da tjent inn et samlet driftsresultat før avskrivinger (ebitda) på nesten 800 millioner dollar. Men i mai i år var det slutt på moroa da BP kansellerte kontrakten, riktignok med en kompensasjon basert på riggens bidrag til Seadrills driftsresultat og gjenværende kontraktstid.

«Seadrill-ledelsen bruker nå Sirius til å teste nå ut hvor mye det koster å ha rigger i opplag uten mannskap ombord, og anslår at riggen brenner 10.000 dollar i kontanter per dag,» skriver Pareto i en oppsummering etter Seadrills resultatrapport for første kvartal.

Riggen West Eclipse går ut av kontrakt i midten av juni, men Pareto tror Total vil forlenge kontrakten på Girassol-feltet, men trolig til en beskjeden dagsrate. Da riggmarked var sitt heteste før oljeprisen kollapset i fjor sommer kunne slike rigger tjene opp mot 600.000 dollar per dag. Nå skal eierne være heldige dersom de får 300.000 dollar per dag, en rate som ikke dekker riggens faktiske kostnader. En slik rate gir et årlig driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 40 millioner dollar.

Heldigvis for Seadrills aksjonærer er fortsatt de fleste av dypvannsriggene på kontrakter med et årlig bidrag til ebitda på 100 millioner dollar.

Det voldsomme fallet i dagrater og svake utsikter i flere år fremover er hovedårsaken til at Seadrill-styret i november ifjor overraskende tråkket på bremsen og strupte alt utbytte. Dermed bruker selskapet nå all tilgjengelig kontantstrøm til å betale gjelden, tilsammen en milliard dollar i første kvartal.  Selskapet har nå en netto rentebærende gjeld på 11,4 milliarder dollar. Egenkapitalen er priset til 46 milliarder kroner (5,9 milliarder dollar).

Seadrills rigger er nå ifølge Pareto implisitt priset til 600 millioner dollar. Det tilsvarer byggekost, men er likevel meget lavt i forhold til historiske nivåer. Seadrills rigger har implisitt vært priset til over 1,2 milliarder hver. Det hang selvsagt ikke på greip, men skyldes Seadrills tidligere høye utbytteyield.

Seadrill skuffet markedet denne uken med å advare om at det svake riggmarkedet kan vedvare ut i 2016. DNB Markets er ikke fullt så optimistisk, og advarer om svekkelsen meget godt kan fortsett ut i 2017. Seadrill-aksjonærer som venter på utbytte bør altså ikke basere sommerferiebudsjettet på dette.

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.