Forholdene ligger til rette for at det vil komme kraftige stormkast på verdens finansmarkeder.

- En tidsinnstilt likviditetsbombe, mener professor Nouriel «Dr. Doom» Roubini.

Den amerikanske professoren ved Stern School of Business bed New York University er kjent for sine pessimistiske analyser og spådommer. Han har ofte hatt rett og benyttes av investorer til å identifisere svakheter – og muligheter – i verdens finansmarkeder.

Sentralbanker i Japan, USA og i Europa har oversvømt markedene med penger siden finanskrisen i 2008. Pengemarkedsrentene har vært rekordlave; i Japan har renten ligget like over nullpunktet siden midten av 1990-tallet.

Tidsinnstilt bombe

Nouriel Roubini bruker sterke uttrykk i et innlegg i den britiske avisen The Guardian.

«Kombinasjonen av høy grad av makrolikviditet og mangel på markedslikviditet er en tidsinnstilt bombe. Så langt har dette bare ført til flyktige «flash krasj» og plutselige endringer i obligasjonsrentene og aksjekursene. Men over tid, jo lengre sentralbankene skaper likviditet for å undertrykke umiddelbar volatilitet, jo mer vil de føre til bobler på egenkapital, obligasjoner og andre markeder», skriver han.

Han mener at høyfrekvenshandel på finansmarkedene har skapt unormale tilstander. Ifølge Roubini skjer denne automatiske handelen ved åpningen av børshandelen og den siste timen før stengetid.

«Resten av dagen er markedet uten likviditet med få transaksjoner», skriver Nouriel Roubini.

Farlig paradoks

Han mener at sentralbankenes handlinger de siste årene har skapt et farlig paradoks.

«Sentralbankenes respons til finanskrisen mater oppgangstider og bobler mens manglende likviditet til slutt vil utløse en nedgangsperiode og kollaps», skriver Roubini, som også er kjent som «Dr. Doom».

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Dr. Dooms skrekkliste

 
Dr Doom med dyster valutaspådom

Frykter aksjekrakk som i 1987 - bare verre  (2014)