Styret i Fred Olsen Energy har tatt den strategiske beslutning om å bruke milliarder av kroner på å pusse opp og klasse flere av sine 1970-bygde Aker H3-borerigger. Denne strategiske linjen går på tvers av konkurrenten Seadrill som isteden har brukt pengene på nye rigger. Siden begge aksjer har falt som stener det siste året er det vanskelig utfra kursutviklingen alene å utrope den ene eller den andre til vinner.

Fred Olsen Energy har de siste par årene ifølge Pareto investert cirka 755 millioner dollar, tilsvarende seks milliarder kroner, på å klasse fem av selskapets gamle rigger. Det tilsvarer 80 kroner per aksje. I dag prises Fred Olsen Energy-aksjen til rundt 62 kroner og egenkapitalen er dermed verdsatt til 4,1 milliarder kroner.

Budskapet fra aksjemarkedet er ikke til å misforstå. Aksjonærene hadde kommet bedre ut dersom Fred Olsen Energy hadde delt ut de seks milliarder kronene i utbytte til aksjonærene, istedenfor å bruke dem på å flikke på gamle rigger. Det må være tankevekkende for selskapets styre.

Inkludert i de riggene er Byford Dolphin som er ventet ferdig i juni med en kostnad på 190 millioner dollar, mot tidligere ventet 125 millioner dollar. Neste rigg ut i klassing er Belford Dolphin til en antatt kostnad på 130 millioner dollar, men vær obs på overskridelser også her.

Men Fred Olsen Energy består ikke bare av gamle rigger. Nå venter selskapet på levering av den nye halvt nedsenkbare riggen Bollsta Dolphin som etter seks måneders forsinkelse er ventet levert i tredje kvartal. Chevron har leid inn riggen til den meget gode raten på 560.000 dollar dagen, men raten kan ifølge Pareto bli nedjustert dersom riggen forsinkes ytterligere.

Dersom alt går etter kontrakten vil dette bli en pengemaskin for Fred Olsen Energy med en inntjening per aksje på 66 kroner de neste 2,5 år.

Blant de gamle riggene er Borgny Dolphin allerede i opplag ved Fred Olsen Energys verft Harland & Wolff. I opplag går også Bredford Dolphin og boligplattformen Borgholm Dolphin. Borgholm har vært på en kontrakt med Shell til 240.000 dollar per dag, mens Bredford har vært på jobb for boreserviceselskapet AGR til 435.000 dollar per dag. Borgny har vært uten jobb siden ifjor sommer da en 243.000 dollars kontrakt med Petrobras utløp.

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.