En 17 år gammel gutt måtte hoppe i vannet iført regntøy og støvler, da en av deltakerne i Tough Viking ikke klarte å holde i tauet og forsvant under overflaten flere ganger. Med hjelp fra andre deltakere ble den hjelpeløse løperen dratt gjennom det iskalde vannet og opp på land. 

- Det var vanskelig å svømme, på grunn av støvlene og klærne mine. Men noen måtte gjøre noe, forteller 17-åringen, som ønsker å fremme de andre deltakernes innsats.

Den dramatiske episoden fant sted under hinderløpet Tough Viking, som ble arrangert i Tryvann Vinterpark 30.mai.

Løp for fryktløse

- Henter frem min indre macho

Reagerte på sikkerheten
DN har snakket med både 17-åringen og hans far, som begge ønsker å være anonyme.
Line Landgaard Solberg var øyenvitne til hendelsen. Solbergs sønn var selv deltaker under konkurransen og hun og mannen stod ved tjernet der deltakerne skulle svømme eller dra seg etter tau gjennom isvann, en distanse på cirka 40 meter.

- Vi stilte oss opp ved vannovergangen. Det var spent opp tau som løperne kunne holde i, men vi reagerte på at det ikke var noen båt eller dykkere i  det iskalde vannet, sier Solberg.

Mange snur ifølge Solberg før de kommer halvveis. Hun og mannen følger bekymret med da de plustelig ser at en av deltakerne går under vann med hodet.

- Vi skriker opp. Det virket som om han gikk i sjokk. Han var tre ganger under overflaten, ute på dypet, forteller Solberg.

To unge menn reagerer, og flere deltakere kommer etterhvert til, og får dratt løperen gjennom vannet og opp på land. Den ene er, ifølge vitner, en lagkamerat som snur og kommer tilbake for å hjelpe. En annen er en av Heming Langrennsklubbs juniorløpere. 17-åringen har som oppgave å peke deltakerne i riktig retning videre og minne om at armhevinger skal gjennomføres for dem som ikke kommer seg gjennom hinderet. Hverken 17-åringen, eller hans far, som DN også har snakket med, ønsker å offentligjøre sine navn.

Røde Kors fikk ikke gå i vannet
I det alle involverte er trygt på fast grunn, kommer en representant fra arrangøren og stenger hinderet med umiddelbar virkning.

Både Solberg og 17-åringen skal før epsioden ha spurt førstehjelpere fra Røde Kors hva de gjør om noen trenger hjelp i vannet. Begge skal ha fått samme svar: Vi har ikke lov til å entre vannet.

- Det var ikke personell utdannet innen vannredning stasjonert fast på dette hinderet, bekrefter Stian Lundanes, leder for teamet i Røde Kors Hjelpekorps som hadde oppdraget.

Han forteller videre at arrangøren etterspurte to mobile team som skulle patruljere løypa. Det var derfor mest en tilfeldighet at de var tilstede da uhellet skjedde. Da det, ifølge korpslederen, ikke var presisert i bestillingen, hadde ikke Røde Kors-teamet med seg personell med kompetanse på vannredning. De fulgte derfor egne retningslinjer om ikke å entre vann.

- At hendelser som dette oppstår er svært uheldig og dessverre en følge av mangelfull informasjon fra arrangør. Riktig utstyr og personell er arrangørens ansvar, avslutter Lundanes.

Vurderer sikkerheten
Tough Viking har svenske eiere og ble arrangert i Norge for første gang forrige lørdag. Arrangøren vil vurdere sikkerheten ved fremtidige konkurranser.

- Vi så to mobile Røde Kors-team samt ambulanse parat på stedet som tilstrekkelig for et arrangement med 1200 påmeldte løpere. Nå vil vi selvfølgelig se på om vi ved fremtidige løp skal sette inn ytterligere sikkerhetstiltak, svarer David Klint, grunnlegger og eier av Tough Viking, på spørsmål om hvordan dette kunne skje

- Vi er utrolig takknemlige for de involvertes raske reaksjoner og tar hendelsen på alvor.

DN har ikke lykkes i å få kontakt med mannen som var utsatt for  episoden, da arrangør og Røde Kors har taushetsplikt om personopplysninger. Deltakeren gjennomførte løpet.