- Disse gutta i Saudi-Arabia, Kuwait og Emiratene tenker ikke på neste år, men 20 år frem i tid, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Fredag møtes Opec-landene i Wien for å bli enige om hva de skal gjøre med oljeproduksjonen.  Det er ventet at landene vil opprettholde produksjonsmålet på 30 millioner fat daglig.

Opec – kartellet av oljeeksporterende land – valgte å ikke kutte produksjonen i november ifjor. Oljeprisen er ned over 40 prosent siden ifjor sommer. Tirsdag ettermiddag selges et fat nordsjøolje for drøye 65 dollar fatet.

- Tenker 20 år frem

Opec-landene, med Saudi-Arabia i spissen ønsker å beholde sin markedsandel og posisjon som verdens største oljeprodusent. De senere årene har produksjonen av skiferolje i USA skutt i været og presset ned prisene.

- Opecs strategi med å ikke kutte produksjonen for å opprettholde markedsandelen fungerer, sa Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naim til det franske nyhetsbyrået AFP mandag i Wien.

Saudi Arabias oljeminister Ali Naimi er på plass i Wien for å diskutere oljeproduksjonen i Opec-landene. Foto: Gustavo Ferrari, AP/NTB Scanpix
Saudi Arabias oljeminister Ali Naimi er på plass i Wien for å diskutere oljeproduksjonen i Opec-landene. Foto: Gustavo Ferrari, AP/NTB Scanpix (Foto: Ap)
 

-  Det blir en kamp om markedsandelene. Opec-landene vil ikke kutte i produksjonen, men heller vurdere å øke den, sier Kjus.

- Hvordan vil det påvirke oljeprisen?

- Markedet har allerede priset inn at Opec-landene ikke kutter i produksjonen. Riggaktivteten faller i USA, så jeg tror ikke oljeprisen beveger seg noe særlig. I verste fall til 60 dollar fatet dersom Opec øker produksjonen, svarer Kjus.

Analytiker Miswin Mahesh i den britiske storbanken Barclays tror ikke på noen økning.

- Opec vil sannsynligvis holde produksjonen uendret. De må la strategien virke før de eventuelt øker, sier Mahesh og legger til:

- De fleste Opec-landene er ikke fornøyd med dagens lave oljepris, men de holder ut for å sikre seg en fortsatt god posisjon i oljemarkedet.

UENDRET: Oljeanalytiker Miswin Mahesh i Barclays tror markedet allerede har priset inn uendret oljeproduksjon hos Opec-landene.
UENDRET: Oljeanalytiker Miswin Mahesh i Barclays tror markedet allerede har priset inn uendret oljeproduksjon hos Opec-landene. (Foto: Jeff Gilbert)
 

Største produsentene

Aksjestrateg Erik Roland i Nordea uttalte i DN tirsdag at han tviler på kutt.

– Jeg kan ikke se for meg at Opec annonserer kutt i produksjonen. Opec-landene gjør det de kan for å produsere mest mulig olje. Det er nesten utenkelig at de skal foreslå kutt. De satser åpenbart på at volumøkninger vil kompensere for prisfallet, sier Roland.

De tolv medlemslandene av Opec  produserer i dag 31,2 millioner fat olje, 1,2 millioner fat over målet, ifølge det amerikanske energidepartementets informasjonsorgan, EIA. Samtidig øker Saudi-Arabia og De Forente Arabiske Emirater antall produksjonsrigger i motsetning til USA der de reduseres.

-  Det er ingen tegn som tyder på at de skal endre strategien. Opec har åpenbart mest makt i markedet fortsatt. Det er Opec-landene som har gitt oss lavere oljepriser, sier Kjus.

Kuwait er et av Opec-landene som denne uka er på plass i Wien for å diskutere oljeproduksjonen. Dette er et bilde fra verdens nest største oljefelt, Burgan i Kuwait.
Kuwait er et av Opec-landene som denne uka er på plass i Wien for å diskutere oljeproduksjonen. Dette er et bilde fra verdens nest største oljefelt, Burgan i Kuwait.

Oljeflom fra Iran

Ifølge estimater fra DNB Markets, vil Iran kunne produsere 3,5 millioner fat allerede i 2016.

- Jeg tror det blir en atomavtale med Iran. I 2016 kan Iran være tilbake med rundt 600.000 til 800.000 fat per dag. I løpet av kort tid vil de nå 3,5 millioner fat om dagen, sier Kjus.

30. juni går fristen ut for en endelig atomavtale mellom Iran og den såkalte P5+1-gruppen, de fem sikkerhetsrådsmaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike samt Tyskland. Disse landene frykter at Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen, mens iranske myndigheter hevder atomprogrammet kun brukes til fredelige formål, som utvikling av teknologi.

Les også:

Glem Hellas og Ukraina - her er verdens verste økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nordmenn selger Espresso House

Her er landet som gjør super-comeback