På listen over såkalte «folkefond» finnes aksjefond med over 10.000 kundeforhold som retter seg mot det norske personmarkedet. Kun 20 fond faller innenfor denne definisjonen på DN.nos liste. Listen domineres av DNB, som har rundt halvparten av fondene på listen. Det at et fond har mange kunder ser ikke til å henge sammen med hvilken avkastningen det gir.

(Beste og dårligste fond uthevet i tabellen under.

 

Aksjefondene DNB Global og DNB Norge -  hvorav det siste fondet fikk sterk kritikk fra Finanstilsynet for å ha vært forvaltet for likt et indeksfond - leverer godt under halvparten av avkastningen til aksjefondet Landkreditt Kina hittil i år.

Les nyeste aksjefond-artikkel på DN: Dette må du vite for å spare i aksjefond

 

Se til Kina

BØRS: Småsparere sjekker akjsekurser hos et meglerhus i Fuyang i Anhui-provinsen. Fotot: AP Photo/NTB scanpix
BØRS: Småsparere sjekker akjsekurser hos et meglerhus i Fuyang i Anhui-provinsen. Fotot: AP Photo/NTB scanpix (Foto: Ap)

Fondet som har blitt forvaltet av Dagfinn Hopsdal i Landkreditt forvaltning i ti år har kun 2386 kunder.

- Vi er litt misunnelige på DNBs distribusjonskraft. Vi er jo i andre enden av dem. Men vi får bare levere god avkastning og la fondet bli kjent gjennom det, sier Hopsdal. Han og de andre fondskundene i Landkreditt Kina har fått en årlig avkastning på drøyt 13 prosent siden fondet ble etablert.

Fondet investerer i selskaper notert på Hong Kong-børsen og unngår, ifølge Hopsdal, dermed "lottokulturen" som har vært  på Shanghai-børsen det siste året.

- Vår strategi fra dag én har vært å investere i selskaper som er rettet mot konsumentene i Kina. Det har vi lykkes med. Velstanden i Kina har økt gjennom hele perioden. Jeg vil si det er minst like stor risiko å investere i en norsk aksjeportefølje som det er å investere i en aksjeportefølje på Hong Kong, sier Hopsdal.

Dårligst i år
I motsetning til Hopsdal har Skagen Kon-Tikis forvalter Kristoffer Stensrud langt mindre tro på Kina.

- Vi er fortsatt skeptisk til den høyt vektede bank og finanssektoren i Kina, sier Stensrud i markedsrapporten for fondet. Skepsisen har bidratt til at fondet er undervektet i Kina, og det har bidratt til at fondet ikke har fått med seg oppturen.

Skagen Kon-Tiki er det "folkefondet" som leverer dårligst avkastning så langt i år, med kun 3,17 prosent. Avkastningshistorikken på lang sikt ser bedre ut. Fondet har levert en årlig avkastning på over 16 prosent til de kundene som har vært med siden fondet ble startet.

 

 

Det er viktig å understreke at avkastning på fond bør ses over en lenger periode enn knappe seks måneder, og at det er ikke sånn at historisk avkastning har betydning for hvilken avkastning fondet får fremover.

Les også:

Dette må du vite for å spare i aksjefond

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.