Regjeringen la mandag ettermiddag frem en omfattende, todelt boligpakke. Målet er å bremse den sterke boligprisveksten.

Den ene delen av boligpakken handler om boliglån, mens den andre handler om tiltak som skal få fart på boligbyggingen.

Les om boliglånstiltakene her: Slik skal Siv Jensen bremse boligmarkedet

- Boligprisene har vokst nesten uavbrutt de siste 20 årene. Husholdningenes gjeld  vokser raskere enn deres inntekter, og gjelden har aldri vært høyere, skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

- Utviklingen i boligpriser og gjeld gir grunn til bekymring. Vi har erfaring med at sterk vekst i boligpriser og gjeld kan lede til brå fall og langvarige økonomiske tilbakeslag. Vi tar denne utviklingen på alvor, sier finansminister Siv Jensen.

Derfor ønsker regjeringen å fornye, forenkle og forbedre regelverk og plan- og byggeprosesser.

- Vi gjør det billigere å bygge bolig gjennom mindre byråkrati og enklere planprosesser. Det er gjort en rekke forenklinger i byggereglene og flere forenklinger kommer, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Billigere boligbygging

– Regjeringen har allerede gjennomført tiltak for å få fortgang i behandlingen av plan- og byggesaker. Vi vil se på flere tiltak som påvirker tilbudssiden av boligmarkedet, blant annet gå gjennom byggeteknisk forskrift. Vi vil prioritere endringer som bidrar til lavere kostnader for utbyggere, sier kommunal – og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Utbyggere som inngår avtale med forbruker om bygging av bolig, må stille en garanti for oppfylling av avtalen. Regjeringen har vedtatt å sette ned et hurtigarbeidende lovutvalg som skal se på garantireglene. Utvalget skal blant annet vurdere om forbrukerhensyn kan ivaretas med lavere kostnader for utbygger og boligkjøper.

Byggenæringen står overfor et omfattende regelverk som er krevende og kostbart å overholde. Regjeringen vil vurdere å gi Kommunal- og moderniseringsdepartementet et styrket ansvar for å samordne arbeid med nytt regelverk for bygg. Ansvaret for ulike regelverk for boligbygging er i dag spredt på mange departementer. Regjeringen vil styrke samordningsrollen i departementet, slik at  departementet får et overordnet blikk på kostnadseffekten av de ulike kravene som stilles.

 

LOGG INN FOR Å LESE:
Kan ikke boligprisene falle? dnPlus

(De hemmelige) forslagene for å unngå oppheting i boligmarkedet:  Boligkvaler dnPlus

- Må bygge flere boliger raskere

- Må bygge flere boliger raskere
Regjeringen vil i den nye strategien fornye, forenkle og forbedre regelverk og plan- og byggeprosesser.
01:36
Publisert:
 

DNTV: Leilighet uten bad til to millioner

Leilighet uten bad til to millioner
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.