Mandag fremla finansminister Siv Jensen (Frp) den nye boligpakken på vegne av regjeringen.

Den inneholdt blant annet strengere restriksjoner for utlån til bankene, med den hensikt å bremse utviklingen i husholdningenes gjeldsvekst, samt boligpriser.

Flertallet av landets økonomer har imidlertid liten tro på at tiltakene i seg selv vil ha særlig stor innvirkning på boligmarkedet.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets mener tiltakene kommer for sent. Hun hadde heller sett at regjeringen gjorde mer for den økonomiske omstillingen som Norge nå går gjennom.

- Vi er enige i at Norges Bank skal være førstelinjeforsvaret i forhold til det som skjer i den norske økonomien. Men dersom det skulle vise seg at nedgangskonjunkturen blir større enn fryktet, og vi får en omstilling som er mer omfattende enn man tror nå, så mener vi regjeringen bør komme på banen med strukturtiltak for å legge til rette for den omstillingen som norsk økonomi da må gjennom, sier hun til DN og nevner flere muligheter.

Skattekutt

Økt bruk av handlingsregelen er en av dem.

- Vi vet at regjeringen har mye mer penger å bruke i forhold til handlingsregelen, og mener de kunne brukt noen av disse pengene nå for å legge til rette for omstillingen, sier Due-Andresen.

Blant annet håper hun regjeringen tar grep i et varslet skatteforlik.

- Vi håper det går i retning av mer gunstig beskatning for selskapene. Kunne man kanskje tatt noen penger fra den subsidieringen man gjør i forhold til boligeiere med rentefradrag?, spør Due-Andresen.

Ikke nok

Torsdag samles den norske sentralbanken til nytt rentemøte. Sentralbanksjef Øystein Olsen varslet allerede i mars at han vil kutte renten, noe Due-Andresen mener er viktig i forhold til konjunkturutviklingen fremover.

Hun tror imidlertid ikke et rentekutt i seg selv nødvendigvis er nok, og mener regjeringen bør hjulpet norske bedrifter gjennom skattetilpasninger.

- Dette er en diskusjon som politikerne må ta nå fordi det ser det ut til at aktiviteten på norsk sokkel ikke lenger kan være den samme motoren som vi har vært vant til. Da må vi i større grad drive med noe annet, og det er viktig at politikerne tar en ordentlig debatt på hvordan de skal legge til rette for dette fremover, mener sjeføkonomen.  

Hittil har 20.000 personer mistet jobben som følge av nedgangen i oljeprisen, ifølge tall fra DNB. Tirsdag bekreftet det norske oljeselskapet Statoil at inntil 2000 personer må gå innen utgangen av 2016.

DNB anslår at boligprisene i gjennomsnitt vil øke med 5,7 prosent fra 2014 til 2015, før de vil falle to og én prosent i henholdsvis 2016 og 2017.

Fallet vil komme som følge av flere faktorer, mene seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

- Tiltakene er en viktig bidragsyter til omslaget vi får, men utviklingen vil også skyldes andre ting, for eksempel økende arbeidsledighet, sier han til DN.

 

Les også: - Om drømmeleiligheten er 30 kvm eller 200 kvm, vil den uansett bli solgt til en spinnvill pris

Økonom: Denne gruppen merker oljesmellen mest

Norwegian kåret til verdens beste lavprisselskap på langdistanseturer


Se også:

Dette sier du til dine ansatte i nedgangstider:

Dette sier du til dine ansatte i nedgangstider
Her er kommunikasjonsekspertenes beste råd til bedriftslederne.
02:59
Publisert:

Ikke farlig å gå arbeidsledig:

- Ikke farlig å gå arbeidsledig
Hodejegernes beste råd til hva du bør gjøre - og ikke gjøre -når du er på jobbjakt.
04:13
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.