- Om Hellas stemmer nei til EUs forslag, vil det være katastrofalt for fremtiden. Jeg liker grekerne svært godt, og jeg sier til dem at de ikke burde begå selvmord fordi de er redd for å dø. De burde si ja til Europa, sier president i Europakommisjonen Jean-Claude Juncker på en pressekonferanse tirsdag, og viser til den planlagte folkeavstemningen i Hellas.

Nyhetsbyrået Dow Jones meldte tidligere at Juncker skulle lansere et nytt forslag til Hellas i løpet av konferansen, men det viste seg ikke å stemme.

Ber grekerne stemme mot Tsipras

Juncker oppfordret gjentatte ganger grekerne til å stemme for kreditorenes forslag i folkeavstemningen kommende søndag. Altså å stemme mot rådet de har fått av statsminister Aleksis Tsipras.

- Et nei i folkeavstemningen vil bety et nei til Europa, sa Juncker under pressekonferansen.

Tsipras har tidligere bedt den greske befolkningen å stemme mot dette forslaget. Juncker fremmet likevel tydelige ønsker om å fortsette forhandlingene og komme frem til en avtale med Hellas.

- For meg har gresk exit fra eurosonen aldri vært, og vil aldri bli, en mulighet, sier han.

Om grekerne sier ja til EUs forslag på søndag, har Tsipras sagt at han vil iverksette kuttene og skatteskjerpelsene. Men leder i den europeiske finansministergruppen Jeroen Dijsselbloem har sagt at Tsipras' motstand mot planen gjør at det er lite troverdig at han vil implementere den, skriver Financial Times.

Se også video: - Ikke nytt Hellas-forslag mandag

Juncker: - Ikke nytt Hellas-forslag mandag
Her er utdrag fra pressekonferansen i Brussel mandag ettermiddag.
05:22
Publisert:

Krangler om pensjon

- Det er ingen pensjonskutt i denne pakken, sa Juncker på pressekonferansen.

Men forslaget inneholder fremdeles utfasing av «solidaritetspensjonen» EKAS innen 2019. EU betrakter ikke denne som en del av det greske pensjonssystemet.

For Hellas og statsminister Tsipras har motstanden mot pensjonskutt vært en av de viktigste kampsakene i forhandlingene.

- 500 millioner euro skiller partene

Over helgen strandet forhandlingene mellom Hellas og landets kreditorer. Det førte til at Den europeiske sentralbanken (ESB) besluttet å forlenge, men ikke øke tilførselen av kreditt til greske banker.

Grekerne svarte med å tømme minibankene for penger, hamstre mat og gjemme kontanter under madrassene sine. Ifølge NTB var 60 prosent av minibankene i hellas tomme søndag kveld, og opp mot flere milliarder av euro tatt ut.

- Folk i Hellas spør seg om hvorfor IMF og EU sitt forslag handler så mye om å øke skattene for de fattigste, og hvorfor de har avslått forslaget om å øke skattene for bedrifter med store overskudd. Forslagene til EU og IMF er bare 500 millioner euro fra hverandre. Men kjernen i problemet er hvor kuttene skal komme fra. Høyere merverdiavgifter på hotellnæringen vil drepe turismen, sier Asimina Michailidou, seniorforsker ved Universitetet i Oslo.

Saken oppdateres.

Les mer om Hellas på DN.no:

Tyske ledere raser over Hellas-nei

Greske banker holder stengt i seks dager

Hellas-frykt ga fall på Tokyo-børsen

Tomme banker tvinger Hellas til desperate tiltak

Hellas innfører kapitalkontroll

Se video: Krise for greske pensjonister

Krise for greske pensjonister
Mandag skulle pensjonene komme, men bankene er stengt i seks dager og få av de eldre har minibankkort.
00:47
Publisert:


Se DNTV: Tilbrakte natten i kø foran minibanken

Tilbrakte natten i kø foran minibanken
Bekymrede grekere vil ha ut pengene sine i frykt for hva som nå skjer i Hellas.
00:50
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.