Den svenske riksbanken kutter reporenten til -0,35 prosent fra tidligere -0,25 prosent.

Den svenske kronen ble umiddelbart svekket på beskjeden. Nå koster 100 svenske kroner 93,72 norske kroner, mens du før rentebeslutningen ble kjent måtte ut med 94,85 norske kroner for 100 svenske.

Det var på forhånd ventet at renten ville bli holdt uendret, ifølge estimater innhentet at Bloomberg News.

Riksbanken opplyser også at den vil øke kjøpene av statsobligasjoner med 45 milliarder svenske kroner fra september til årsslutt.

- Mens utviklingen i svensk økonomi er relativt god, er det inflasjonsutviklingen som er sentralbankens store hodepine, påpeker analytiker Camilla Viland i DNB Markets i en rapport torsdag morgen.

Den svenske sentralbanken viser til at usikkerheten har økt utenfor Sverige og at hvilke konsekvenser Hellas-situasjonen får er vanskelig å vurdere. Derfor mener Riksbanken det er nødvendig med en ekspansiv pengepolitikk for å nå inflasjonsmålet på to prosent.

- Dagens avgjørelse understreker hvor stor vekt Riksbanken nå legger på utviklingen i kronen. Det er da også gjennom valutakursen at renteendringer får de raskeste endringer på inflasjonen. Rentekuttet må også ses på som en slags forsikring mot at inflasjonen på ny skal komme ut lavere enn forutsatt. Om kronen styrker seg mer enn forutsatt og inflasjonen ikke kommer videre opp, kan Riksbanken komme til å kutte ytterligere, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i en oppdatering. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

NRK: – Åpne for konstellasjoner

- Helt klart et prestisjenederlag

Joker-kjøpmann i Bodø kan bli søkkrik etter sensasjonell oppdagelse

Se DNTV: Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid

Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid
Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid
01:13
Publisert: