Styreleder Leif J Laugen i Eiendom Norge mener at makroøkonomiske endringer som oljeprisfallet ikke har hatt stor effekt på boligprisene.  Det som betyr noe, ifølge Laugen, er rentefallet.

- Prisen på kapital er blitt 20 prosent lavere i løpet av et halvt år. Det betyr løp og kjøp det, sier Laugen.

Samfunnsøkonom Bjørn Gran fra Samfunnsøkonomisk Analyse  er enig. Han sier den lave renten fortsetter å bidra til at folk kan presse seg til høyere lån enn tidligere.

- Når man har en rente på ned mot 2,5 – og noen helt til 2,2 prosent, uten at det er utsikter til høyere rente, så bidrar jo det til å presse boligprisene, sier han.

Kan ha ventet strengere tiltak
Gran er overrasket over den sterke boligprisveksten i juni. Han tror ikke innstrammingstiltakene fra regjeringen bidro til at flere løp ut i boligmarkedet, for å sikre seg finansiering før de trådte i kraft 1.juli

-  Jeg tror i grunnen dette ikke har noen særlig innvirkning på prisveksten i juni.

  Boligprisene steg i juni

- Vi snuser på en boligboble


Boligkjøperne hadde to uker på seg i juni før innstrammingsforslagene til Regjeringen trådte i kraft onsdag denne uken. 15.juni la Finansminister Siv Jensen frem forslag som skulle bidra til å dempe boligprisveksten.

  - Dette vil ramme hardere for noen, og da tenker jeg spesielt på unge

Laugen  sier at det er en teoretisk mulighet for at mange ble bekymret over at det skulle komme strengere krav på boligfinansiering, og at de derfor tilpasset seg i forkant.

- Men jeg tror ikke det betyr noe særlig. Og de tiltakene som faktisk kom, var bare som luft å regne. De betyr ikke mye i den store sammenhengen, sier Laugen.

Gran understreker at den sterke veksten også kan skyldes at mai-tallene for boligmarkedet var noe svakere enn ventet.

- Men endringen i juni vitner om et sterkt press i boligmarkedet. Vi publiserte jo nybolig-tall i forrige uke også, og de viste et rekordsterkt salg, sier Gran.

- Vi ble så overrasket at vi måtte dobbelsjekke og trippelsjekke at det stemmer

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.