Solgrunder Alf Bjørseths selskap Scatec Solar har i dag signert en avtale med Nizam Energy verdt nesten 2,5 milliarder. Bjørseth eier 39 prosent av Scatec Solar.

Avtalen går ut på å sammen utvikle, eie og drive tre solparker i Pakistan. Parkene skal være på 50 megawatt hver. I tillegg er det snakk om å produsere ytterligere 150 megawatt på neste stadium, noe som vil øke investeringen til nærmere 5 milliarder kroner. Bjørseth eier i dag 30 prosent av selskapet.

Administrerende Direktør Raymond Carlsen i Scatec Solar forteller at dette er deres første avtale i Pakistan, og en av deres største i Asia hittil.

- For oss er denne avtalen veldig viktig. Pakistan har et stort underdekket energibehov på 7000 mega watt i dag. Selv om vi produserer 150 mega watt så er det en liten dråpe i forhold til det Pakistan som land har behov for.

Solenergi raskest

Carlsen forteller at det ikke finnes andre anlegg som kan bygges og finansierer raskere enn det de har planer om å gjøre i Pakistan.

- Vår målsetting er å skaffe finansiering og få godkjenning fra myndighetene om å starte bygging før første kvartal neste år, og starte produksjon av elektrisitet i begynnelsen av juli neste år. Solenergi er den energikilden som er raskest å bygge ut fra det tidspunktet du tar beslutningen om å gå videre. Det er ingen andre anlegg som kan bygges og finansieres på 12 måneder som vi planlegger å gjøre.

Scatec Solar vil være majoritetsaksjonær i prosjektet, og er også ansvarlig for å få skaffe andre investorer.  

- Vi skyter inn 25 prosent egenkapital selv og så vil utviklingsbanker stå for de resterende 75 prosentene. International Finance Corporation (IFC) som er en privat gren av verdensbanken er veldig engasjerte. Vi har avtale med IFC i Vest-Afrika, så de kjenner oss godt, sier Carlsen.

Motivert statsapparat

Scatec Solar ble opprettet i 2001 av Alf Bjørseth. Han er en av pionérene i norsk solindustri og var med på å starte Rec. Bjørseth solgte seg ut av Rec med en gevinst på nær 900 millioner kroner og har brukt midlene til å investere blant annet i nye solenergiprosjekter gjennom Scatec Solar. Selskapet ble notert på Oslo Børs i 2014, og Bjørseth har tidligere uttalt til DN at han har usvikelig tro på solenergi fremover.

Raymond Carlsen forteller at dette er et marked som er i ferd med å åpne seg, og at det er riktig tidspunkt å gå inn på.

- Elektrisitet står øverst på prioriteringslisten for utviklingsland som ønsker å skape arbeidsplasser og vekst. Vi ser det samme i Afrika. Den nye statsminister har uttalt at det er veldig viktig å satse på fornybar energi og øke kapasitet for elektrisitetsproduksjon. Det betyr at hele statsapparatet er motivert til å behandle søknadene relativt raskt for å få produksjonen opp og gå fort.

- Viser finansieringsevne

Nizam Energy vil være den lokale medutvikleren, investor og potensiell underkontraktør ved konstruksjon- og operasjonsfasen. Administrerende direktør Usman Ahmad i Nizam Energy forteller at dette er stort, ikke bare for selskapet deres, men også for regjeringen i Pakistan.

- Fra Pakistans perspektiv er dette starten på en utvikling. Vi har jobbet for dette det siste året, og å signere avtalen markerer starten på en ny reise for oss. Flere investorer har vist stor interesse for prosjektet, noe som viser finansieringsevnen til slike produkter, sier Ahmad.

 

Les også:

Anker dommen: - Vi er sterkt uenige

- Mer valutasmell i 2015  

Se DNtv:

Oljeprosjektet Edvard Grieg levert på riktig tid og holdt budskjettet
Oljeprosjektet Edvard Grieg levert på riktig tid og holdt budskjettet
01:57
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.