Ifølge ISNA vil også utenriksministrene i den såkalte 5+1 gruppen, som består av de fem vetolandene i Sikkerhetsrådet samt Tyskland, være på plass når kunngjøringen blir lest opp.

En amerikansk tjenestemann opplyser at nattens møte i Wien, der utsendinger fra USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Kina og Tyskland deltok, var over etter en drøy time.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars samles partene til et siste møte i hovedkvarteret til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i Wien klokken 10 norsk tid tirsdag. Kunngjøringen fra Zarif og Mogherini kan komme etter dette.

Åpner alle anlegg

En diplomatisk kilde med kjennskap til forhandlingene opplyser at det nå ligger et utkast til avtale på bordet, og at dette innebærer at Iran forplikter seg til å slippe FN-inspektører inn i alle anlegg de måtte ønske, også militære.

Utkastet åpner også for at inspektører skal få adgang til et militæranlegg i Parchin, noe iranerne hittil har motsatt seg. Iran skal også ha gått med på å la FN-inspektørene intervjue iranske atomforskere.

Dersom utkastet, som er utarbeidet i fellesskap mellom 5+1 landene og Iran, blir godtatt, vil avtalen formelt bli spikret i en resolusjon i Sikkerhetsrådet, trolig innen utgangen av juli, sier diplomaten.

Avtalen vil legge klare begrensninger på det iranske atomprogrammet, samtidig som vestlige sanksjoner mot landet oppheves. Det legges opp til at den skal tre i kraft i første halvdel av 2016, sier kilden.

Godt håp

Den diplomatiske kilden understreker at det foreløpig bare er snakk om et utkast til avtale og at de derfor kan komme endringer i siste sekund.

Andre diplomater med nært kjennskap til forhandlingene i Wien sier imidlertid at de nå har godt håp om at en endelig versjon av avtalen vil bli vedtatt alt i løpet av tirsdag.

Utkastet som nå ligger på bordet skal langt på vei være i tråd med den politiske rammeavtalen som ble inngått i Sveits 2. april.

Partene ga seg selv den gang frist til 30. juni med å hamre ut en endelig atomavtale, men har siden forlenget denne fristen i flere omganger.

2. juli ble Iran og Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) enige om punkter for inspeksjon av Irans atomforskningsanlegg.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Iran: Ingen atomavtale mandag

 
Oljeanalytiker om Iran-avtalen: - Et tveegget sverd

 
Iran kutter oljeprisen