At Arbeiderpartiet går til valg på å innføre eiendomsskatt på boliger i Oslo er debattert i flere runder. Partiet også har programfestet å sette igang taksering for innføre skatt på næringseiendommer.

- Dette er en dårlig ide. Det er ikke tvil om at en slik skatt vil hemme den økonomiske veksten i hovedstaden, advarer bystyrekandidat for Oslo Høyre, Morten Steenstrup i et innlegg i Dagens Næringsliv torsdag (NB. krever innlogging)

Han mener en slik skatt vil gi dyrere leiepriser til «tusenvis av arbeidsgivere i Oslo» og forverrede rammebetingelser for «små butikkdrivere som allerede sliter med å få endene til å møtes».

Morten Steenstrup er bystyrekandidat for Oslo Høyre ved høstens kommunevalg. Han liker dårlig at Oslo Ap vil åpne for skatt på næringseiendommer.
Morten Steenstrup er bystyrekandidat for Oslo Høyre ved høstens kommunevalg. Han liker dårlig at Oslo Ap vil åpne for skatt på næringseiendommer. (Foto: Tomas Alf Larsen)
 

Ifølge Steenstrup er det nemlig i stor grad leietagere som vil måtte betale den nye skatten, fordi mange har klausuler i sine leiekontrakter om at eiendomsskatt skal betales av nettopp leietager heller enn eier.

Men Høyre møter skepsis fra noe uventet hold.

- Virkningen vil uansett være liten siden det jo er snakk om små summer. Effekten på bedriftenes kostnader vil variere, men påstanden om at dette vil forverre rammebetingelsene til mange bedrifter, virker noe overdrevet, mener Dag Aarnes, avdelingsdirketør for samfunnsøknomi og skatt i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).

Han viser til at en skatt på næringseiendom allerede er innført i Trondheim og Bergen.

- Der ser skatten ikke ut til å ha gitt store virkninger, sier Aarnes.

"Skremselspropaganda"

Oslo Arbeiderparti svarer på skattekritikken fra Høyre med å anklage Høyre for å være mer bekymret for «sine rike givere» heller enn «de som bygde landet».

- Når Oslo Høyres skremselspropaganda heller ikke gjør nevneverdig inntrykk på NHO, så viser det jo at Høyre er desperate, sier Rina Mariann Hansen, nestleder i bystyrets finanskomite og 3.kandidat for Oslo Ap.

- Når NHO sier at det uansett er snakk om små summer, så er det verdt å lytte til. Vi ønsker å utforme skatten i dialog med næringslivet, sier Hansen, og understreker at eiendomsskatt er nødvendig for å finansiere Aps velferdsløfter.

- Ikke fornuftig

Riktignok er også NHO negativ til ideen om å innføre en kommunal skatt på næringseiendommer i Oslo nå.

- Vi mener det ikke er fornuftig å innføre en eiendomsskatt i Oslo i dagens situasjon. Det vil være en fordel å utrede et nytt regelverk på eiendomsskatten før man gjør det. NHO ønsker så klart ikke å øke skattebyrden for næringslivet som sådan, sier Aarnes.

NHO og Høyre er altså enige om at Aps skatteforslag er en dårlig ide, men uenige om omfanget av virkninger for næringslivet i Oslo.

I tillegg peker NHO på at en slik skatt på næringseiendom vil kunne ha en positiv effekt for pressområder i Oslo.

- I den forstand at den vil kunne gi et fornuftigere arealbruk. Eiendomsskatten vil kunne lette på trykket på de mest attraktive tomtene i Oslo, og fordele økonomisk aktivitet utover større områder, sier Aarnes. 

Høyre viser til en Obos-rapport som tar opp risikoen for at bedrifter flytter til nabokommuner som ikke har eiendomsskatt. Oslo Ap mener på sin side at det ikke finnes belegg for at skatt på næringseiendom vil føre til utflagging av arbeidsplasser.

- Milliardregning for næringslivet

Oslo Høyre avviser at den nye skatten vil utgjøre lite for den enkelte bedrift.

- Når NHO sier det er snakk om små summer, så stemmer ikke det med situasjonen i Oslo, sier Steenstrup.

- Det Ap krever i eiendomsskatt er meget høyt. Og i tillegg må Ap ha flertall. Deres samarbeidspartnere i SV, MDG og Rødt tar til orde for en enda høyere skatt. Oslo-bedriftene vil helt klart merke eiendomsskatten. Totalt vil det bli milliardregning til næringslivet i Oslo, sier han og legger til:

- Jeg konstaterer at NHO er helt på linje med Høyre i kampen mot de rødgrønnes forslag om innføring av eiendomsskatt i Oslo.

Generelt mener imidlertid NHO at eiendomsskatt på bolig- og næringseiendom er en god type skatt, sett i forhold til andre skatter, men tar et viktig forbehold. 

- Eiendomsskatt på bolig- og næringseiendom er en god idé, men da bør den komme samtidig med en nasjonal skattereform, basert på Scheel-utvalgets utredning. Dessuten er det behov for en faglig tung utredning om eiendomsskatt, sier Dag Aarnes i NHO.

- Er du enig med NHO på dette punktet, Steenstrup?

- Personlig er jeg meget skeptisk, man må være varsom med beskatning av eiendom. Men det er alt for tidlig å ta stilling til det nå, sier Steenstrup.

Les også:

- Arbeidsledige må tvinges til å flytte

Fondsfinans i minus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Tren deg sterk på fem minutter:

Tren deg sterk på fem minutter
Sjekk kjendistrenerens effektive treningsprogram.
05:16
Publisert: