Helgesen bruker sommerferien på å være sammen med internasjonale observatører i den palestinske landsbyen Susiya, der Israel har planer om tvangsflytting og riving. Han sier Susiya er blitt et symbol på den håpløse situasjonen til palestinerne på Vestbredden. Nå mener han tiden er inne for å bruke sterkere virkemidler mot Israel, skriver Vårt Land.

– Akkurat som verdenssamfunnet presset Sør-Afrika til å skrote apartheidpolitikken, må Israel bli presset til å avslutte okkupasjonen av Vestbredden og gi palestinerne sin egen stat, sier sognepresten.

Han ønsker nå drahjelp fra sin egen arbeidsgiver, Den norske kirke.

– Kirkens holdning er at man ikke skal kjøpe israelske varer som er produsert på Vestbredden. Nå er tiden inne for å trappe opp boikotten, for Israel viser liten vilje til å avslutte okkupasjonen av Vestbredden, sier han.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier Israels planer for landsbyen skader muligheten til å starte opp igjen fredsprosessen. Norge slutter seg til kritikken fra USA og EU og ber Israel stanse planene for både Susiya og Abu Nwar. Samtidig anser Solberg-regjeringen de israelske bosetningene på okkupert område som folkerettsstridige – dette synet er forankret i flere FN-resolusjoner.

Israels ambassade i Oslo sier palestinerne har bygget en ulovlig bosetting i et område Israel administrerer, og viser til ansvaret Israel ble tildelt i Oslo-avtalen i 1993. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.