Investeringsbanken Morgan Stanley har vært pessimistiske til utviklingen i oljeprisene i 2015, og i januar sammenlignet banken prisfallet med det ikoniske fallet i 1986 da prisene stupte 45 prosent.

For et halvt år siden trodde Morgan Stanley det pågående fallet ikke ville bli verre enn dette.

Nå har imidlertid investeringsbanken oppdatert sine analyser, og konklusjonen er at denne oljenedturen kan bli mye verre, skriver en rekke amerikanske medier og nyhetsbyråer.

- Med nåværende utviklingsbane kan denne nedgangen bli verre enn i 1986. Vi har forventet at den pågående oljenedturen ville bli like alvorlig som den i 1986 - som er den verste på minst 45 år - men ikke verre. Men nå, med et marked som flommer over av olje, begynner det å se ut som et worst-case-scenario kan være i spill, skrev Morgan Stanley-analytikerne Martijn Rats og Haythem Rashed i et notat til bankens kunder før helgen.

Tilbudet overrasker

Bare siden juni har oljeprisene rast med over 20 prosent til under 55 dollar fatet for nordsjøolje. Siden fallet begynte ifjor har over 70.000 oljearbeidere mistet jobbene sine globalt.

Morgan Stanley peker også på at tilbudet ikke ser ut til å påvirkes av det kraftige prisfallet. Blant annet produserer USA mer olje enn på 40 år samtidig som oljetilbudet fra Irak og Saudi-Arabia ligger på rekordhøye nivåer. Og det er særlig den høye Opec-produksjonen investeringsbanken ikke så for seg ved begynnelsen av året.

Og snart kan Iran også komme på «oljebanen» samtidig som forholdene i Libya også kan forbedre seg.

- Nå tyder terminkurven for oljeprisen på liten innhenting de kommende årene, i tillegg til en industriell nedtur verre enn i 1986, skrev Rats og Rashed i sitt notat.

 

Les også: - Produksjonskrigen er i gang


Nå er oljeprosjekter for 200 milliarder dollar lagt på is

 

Statoilutbyttet er truet

 


 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.