Oljeservicegiganten Saipem tar nedskrivninger på totalt 929 millioner euro (cirka 8,4 milliarder kroner) som følge av et forverret marked og planlegger å gjennomføre et kostnadsbesparelsesprogram på 1,3 milliarder euro i perioden 2015-2017.

Det fremgår av selskapets rapport for andre kvartal 2015, fremlagt tirsdag kveld.

Saipem vil blant annet skrape fem skip og venter at tiltakene vil føre til en nedbemanning på 8.800 personer.

-Resultatet for andre kvartal 2015 reflekterer et marked som er sterkt forverret. Den ytterligere nedgangen i oljeprisen har ført til en større forstyrrelse, som sannsynligvis ikke blir reversert på kort til mellomlang sikt, og som har resultert i at kunder tar en stadig mer rigid tilnærming i operativ og kommersiell styring av kontrakter, sier konsernsjef Stefano Cao i en kommentar.

Saipem har mer enn 40.000 ansatte over hele verden, og har vært til stede i Norge siden 1990. Den første større kontrakten ble inngått med Statoil for å utvikle Kristin-feltet i 2003. Selskapets nåværende hovedkkontor er på Sola, ikke langt fra Stavangers travle internasjonale flyplass, skriver selskapet på sin hjemmeside.

- Gjennomgang av alle prosesser

Cao legger til at i et slikt markedsscenario er det nødvendig for Saipem å reagere mer effektivt til kundenes nye krav.

-Vi har derfor lansert en grundig gjennomgang av hele selskapet, som innebærer rasjonalisering av eiendeler og gjennomgang av alle prosesser, og som vil generere samlede besparelse på 1,3 milliarder euro mellom 2015 og 2017, sier han videre.

Saipem mener at dette vil gjøre det mulig for selskapet å styrke konkurransekraften, gjenopprette lønnsomheten og skape verdier, å bygge videre på dets konkurransefortrinn.

Selskapet viser til at i konteksten med en fallende oljepristrend, som ikke viser noen tegn til å reversere, fortsetter utsiktene for oljeserviceindustrien å svekkes.

«Klienter er fokusert på kostnadsreduksjon, noe som resulterer i en mer rigid tilnærming til forhandlingene, konstant press på leverandørkjedemarginer, forsinkelser i nye kontraktstildelinger, og i noen tilfeller i kansellering av allerede godkjente prosjekter», heter det i meldingen.

Reduserer driften i enkelte land

Saipem viser til at kostnadsprogrammet på 1,3 milliarder euro i perioden 2015-2017, innebærer en rasjonalisering av selskapets lisensportefølje til å fokusere på områder og virksomheter med høy verdi. Det vises at geografisk sett, så vil driften i enkelte land, som Canada og Brasil, bli redusert.

Selskapet vil skrape fem skip, som ikke er lønnsomme i dagens marked. Videre vises det til at en gjennomgang av organisasjonen og prosessene i selskapet pågår for å øke hastigheten og effektiviteten av driften.

Disse tiltakene forventes å gi en reduksjon i antall årsverk på 8.800 personer mellom 2015 og 2017, i hovedsak som følge av ferdigstillelse av enkelte store prosjekter og rasjonalisering av selskapets virksomhet og geografiske tilstedeværelse.

Planen innebærer også en gjennomgang av Saipems investeringsplaner, med effekter på driftsinvesteringene fra 2015. For 2015 anslås nå investeringer til å bli under 600 millioner euro, mot tidligere rundt 650 millioner euro.

Skriver ned

Saipem opplyser at de vil gi mer informasjon knyttet til omstillingsprogrammet i en strategisk oppdatering før kunngjøringen av tallene for tredje kvartal.

I sammenheng med markedsutviklingen og tiltakene beskrevet ovenfor har Saipem gjort nedskrivninger på totalt 929 millioner euro, som vil påvirke resultatene og guidingen for helåret.

Nedskrivninger i netto omløpsmidler utgjorde 718 millioner euro, hovedsakelig som følge av mindre fleksibilitet i forhandlingsposisjoner for endringsordre og krav fra kunder. I tillegg vises det til nedskrivning av forfalte fordringer knyttet til driften i Venezuela.

I tillegg vises det til ytterligere nedskrivninger på 211 millioner euro knyttet til avhendelsen av skip som ikke kan bli brukt på prosjekter i ordreboken, og for å redusere utnyttelsen av logistikkbaser berørt av kundenes nye planer eller kansellering av prosjekter.

Underskudd

Saipem fikk i andre kvartal 2015 inntekter på 2,35 milliarder euro, mot 3,08 milliarder euro i andre kvartal 2014. På forhånd var inntektene for kvartalet ventet til 2,93 milliarder, ifølge Bloomberg News-estimater.

Ebitda ble minus 548 millioner euro i kvartalet (352), mens driftsresultatet ble minus 949 millioner euro (166).

I sammenheng med markedsutviklingen opplyser Saipem videre at resultatet for 2015 vil bli påvirket av South Stream-kanselleringen og nedskrivningene i andre kvartal.

Selskapet guider nå inntekter i 2015 på 12 milliarder euro, mot tidligere 12-13 milliarder. Justert driftsresultat anslås til rundt minus 250 millioner euro og rapportert driftsresultat til rundt minus 450 millioner euro. Rapportert nettoresultat ventes til minus 800 millioner euro.

Videre guides investeringene for 2015 nå til under 600 millioner euro, mens nettogjeld ved årsslutt ventes å være under fem milliarder euro, eksklusive valutaeffekter.

Selskapet fikk nye kontrakter for 1,1 milliarder euro i kvartalet, mens ordrereserven pr kvartalet var 19,0 milliarder euro, hvorav rundt 5,3 milliarder er for 2015.

Det vises til at ordrereserven inkluderer effekter av kanselleringen av South Stream-kontrakten på 1.232 millioner euro og Statoil-suspenderingen av «Scarabeo 5»-riggkontrakten på 24 millioner euro.

 

Les også:

ØT, finans@tdn.no

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.