Økonomene er uenige i hvorvidt de høyere enn ventede ledighetstallene styrker muligheten for rentekutt i september.

Nav skriver i en pressemelding at antallet helt ledige økte med 600 personer fra juni til juli. Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, økte med 2.500 i samme periode. Registrert ledighet økte til 3,1 prosent, mot Bloomberg-konsensus på 3,0 prosent.

- Som ventet

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB mener at registrert ledighet utviklet seg som ventet.

- Men arbeidssøkere på tiltak viste en sterk økning med nær 2.000. Det er den største økningen på lang tid, sier Bruun til TDN Finans.

Samlet viser SEBs anslag for sesongjustert bruttoledighet med det at det var en økning fra 3,3 prosent i juni til 3,4 prosent i juli, opplyser sjeføkonomen.

- Vi ser med det en forsiktig økning over de seneste månedene, og fremdeles ligger registrert ledighet under AKU-tallene, sier han.

- Betydelig oppgang

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets omtaler på sin side oppgangen i ledighet som «betydelig».

- Ledighet på 3,1 var mer enn det vi ventet. Det reflekterer at det norske arbeidsmarkedet er svekket, sier Bernhardsen til TDN Finans.

Han er likevel usikker på hvordan dette vil tolkes av Norges Bank før rentemøtet i september.

- Norges Bank har pleid å bry seg mest om ledighetstallene for de helt ledige. De stiger med kun 600 personer. Det er ikke veldig mye med tanke på den situasjonen Norge er i, sier Bernhardsen til TDN Finans.

Han tolker Norges Banks prognose for arbeidsledighet til at de venter en oppgang på 1.000 til 1.500 personer helt ledige pr måned.

- En oppgang på 600 helt ledige er beskjedent i forhold til det, mens samtidig øker tiltaksplassene veldig mye. Slik sett er jeg litt usikker på hvordan de vil tolke disse tallene, sier Bernhardsen.

Bruun i SEB sier på sin side at registrert ledighet samlet sett utvikler seg nær anslagene til Norges Bank.

Ledighetstall på «den svake siden»

Økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets skriver i en oppdatering fredag at samlet sett var ledighetstallene på den svake siden og bekrefter den pågående oppgangen i arbeidsledigheten.

- Isolert sett trekker dette i retning av et noe tidligere rentekutt enn vi har lagt til grunn, skriver Kjennerud, som presiserer at DNB Markets' inneværende prognose tilsier kutt i november.

Stiger på vestlandet

I en pressemelding viser Arbeids- og sosialdepartementet til at mye av økningen i arbeidsledigheten finner sted på Sør-Vestlandet og er knyttet til omstillingene i oljesektoren.

I Rogaland har antall helt ledige økt fra 2,1 til 3,5 prosent det siste året. Det er 65 prosent flere ledige i Rogaland enn på samme tid i fjor.

Stein Bruun i SEB mener der verd å merke seg at når man ser bort fra de fylkene som er mest eksponert mot oljeindustrien, så faller faktisk ledigheten.

-Det er ikke tegn til kraftig spredning. Ledigheten øker i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Vest-Agder, utenom disse er det faktisk en nedgang i registrert ledighet for tredje måned på rad, sier Bruun.

Øker for ingeniører

Når det kommer til fordeling på de ulike yrkesgruppene økte ledigheten med 2.400 personer for de med ingeniør- og ikt-yrker. Det tilsvarer 60 prosent flere ledige enn for ett år siden, og økningen er med det høyest her.

Som andel av arbeidsstyrken har ledigheten i denne yrkesgruppen økt fra 1,6 til 2,4 prosent i samme periode, skriver Nav.

Ledigheten blant meglere og konsulenter har økt med 23 prosent det siste året. Deretter følger industriyrker med en oppgang på 21 prosent.

I samme periode var nedgangen i ledigheten størst for personer med ingen eller uoppgitt yrkesbakgrunn, på ti prosent, fulgt av yrkesgruppen helse, pleie og omsorg, med en nedgang på fem prosent, skriver Nav.

Les også på DN.no:

Høyt rangert kineser avsatt for korrupsjon  

Verdiene fordunster for supply-familiene på vestlandet

Åpner for 44-milliarders missilsalg til Saudi-Arabia

Se DNTV:

Slik skal de få OL

Slik skal de få OL
I dag bestemmes arrangørbyen for OL 2022 - slik presenterer kandidatene seg.
03:51
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.