Det prokurdiske og venstreorienterte partiet har én mannlig og én kvinnelig leder, Salahattin Demirtas og Figen Yuksekdag.

Begge er nå blitt satt under etterforskning, meldte tyrkiske medier fredag. Yuksekdag anklages for å ha rost den væpnede kurdiske gruppen YPG, som opererer i Syria med støtte fra USA.

Demirtas etterforskes fordi han angivelig oppfordret folk til å ta til våpen under demonstrasjoner i byen Diyarbakir i fjor, ifølge nyhetsbyrået Anatolia. Kommer saken for retten, risikerer han opptil 24 års fengsel.

HDP ble i juni valgt inn i nasjonalforsamlingen for første gang med oppslutning fra 13 prosent av velgerne. Dermed mistet regjeringspartiet AKP sitt rene flertall i den lovgivende forsamlingen.

De to partilederne blir satt under etterforskning samtidig som Tyrkias regjering gjennomfører luftangrep både mot ekstremistgruppen IS i Syria og den kurdiske væpnede gruppen PKK i Tyrkia og Nord-Irak.

Demirtas hevder det egentlige målet med bombingen ikke er å bekjempe IS, men å svekke kurdernes posisjon i Nord-Syria. I tillegg har han omtalt luftangrepene som «hevn» for prokurdiske HDPs brakvalg i juni.

Les også på DN.no:

Høyt rangert kineser avsatt for korrupsjon  

Verdiene fordunster for supply-familiene på vestlandet

Åpner for 44-milliarders missilsalg til Saudi-Arabia

Se DNTV:

Slik skal de få OL

Slik skal de få OL
I dag bestemmes arrangørbyen for OL 2022 - slik presenterer kandidatene seg.
03:51
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.