Daglig leder Audun Rake i Stiftelsen Preikestolen sier det ikke er godt nok tilrettelagt på turen opp til klippeutspringet ved Lysefjorden.

– Det begynner å bli et problem at det ikke finnes toaletter langs stien til Preikestolen. Det er avtreder i omtrent hver busk. På solrike dager lukter det, sier Rake til Stavanger Aftenblad.

Ekskrementer og forsøpling er et problem både på Trolltunga, Kjerag, Romsdalseggen og Skåla, men volumet er spesielt stort på Preikestolen, ifølge Per Gunnar Hettervik i Norwegian Centre of Expertise (NCE). Han ønsker å finne en fellesløsning for de store reisemålene, men på grunn av allemannsretten er det ingen inntekter som kan brukes til en slik investering.

- Må utrede løsninger

Turen fram og tilbake tar tre-fire timer, men Rake i Stiftelsen Preikestolen opplyser at mange også overnatter i området – eller ute på platået.

– Av hygieniske grunner må vi lage ordnede forhold hvor folk kan gå på do. Vi må utrede løsninger og få på plass betjening, sier Rake, som håper å få på plass en løsning til neste sesong.

Nærmere 300.000 turister tar turen opp til Preikestolen årlig.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Krympende isbreer kan påvirke turismen i Norge


  Øy i Finnmark reddet av «fiskeporno»