Det har vært en dramatisk start på dagen i Asia på tirsdag.

Den kinesiske sentralbanken overrasket markedene ved å sende ut en kort melding om at de vil «endre måten de fastsetter kursen» på landets valuta. Dette er i realiteten en devaluering av yuanen.

Ønsker markedskurs

Den kinesiske sentralbanken og myndighetene har lenge fastholdt at de ønsker en sterk valuta og ikke vurderer en devaluering av valutaen. Etter nok en måned med et kraftig fall i eksporten og en intens priskonkurranse mellom kinesiske selskaper, kryper de til korset.

Kursen på yuan mot amerikanske dollar har falt med nesten to prosent i dag. Dette er det største fallet på en dag som noensinne har skjedd for den kinesiske valutaen, ifølge Reuters. Beslutningen kom svært overraskende på valutamarkedet og eksperter.

«Selv om de svake handelsstatistikkene burde ha ført til en svekkelse av valutaen er dette trekket ikke i tråd med konsensus», skriver Kina-økonom Zhou Hao hos Commerzbank i en rapport tirsdag morgen.

Zhou er blant mange som mener dette vil føre til økt volatilitet i valutamarkedet - både i Kina og internasjonalt.

«Det internasjonale pengefondet (IMF) har sagt at valutakursen vil være mer markedsrettet fremover», påpeker Zhou.

Den kinesiske sentralbanken sier de vil la markedet få spille en større rolle i å fastsette valutakursen. Samtidig understreker sentralbanken at de vil prioritere en stabil valutakurs.

Proteksjonisme og valutakrig

Valutastrateg Sean Yokota, som hos den skandinaviske finansinstitusjonen SEB i Singapore, tror den kinesiske valutaen vil svekke seg ytterligere de neste seks månedene. Dette vil også spre seg til andre asiatiske valutaer med en forventet svekkelse.

«Dette vil skape økt globale risiko med unntak av i kinesiske aksjer. Vanligvis blir det sett på som positivt når Kina åpner og foretar deregulering. Dette skjer som en konsekvens av svakere eksport og vekst i Kina og viser en svakhet», skriver Yokota tirsdag morgen.

Han tror den kinesiske devalueringen vil bli dårlig mottatt i blant annet USA, hvor valgkampen er underveis og Kina som vanlig vil bli et hett tema.

«Dette vil åpne opp for kritikk fra amerikanske politikere som vil påstå dette dreier seg om proteksjonisme og valutakrig. Dette er negativt for den globale handelen og sentimentet. Selv om dagens endring er en liberalisering vil politikerne spinne dette i deres favør. Den amerikanske dollaren vil styrkes og det samme vil amerikanske statspapirer, som er en trygg havn», mener Sean Yokota hos SEB.

- Ekstrem volatilitet

Den amerikanske dollaren har styrket seg kraftig det siste året mot handelspartnerne og de fleste asiatiske valutaene har svekket seg betydelig mot dollaren - med unntak av yuanen.

Kina har holdt valutakursen stabil mot amerikanske dollar siden i mars i år med små bevegelser.

- Med denne utviklingen fra Kina kan vi forvente at den amerikanske dollaren vil styrke seg mot andre valutaer. Vi kan oppleve mye press mot regionale valutaer. Valutamarkedet er ekstremt volatilt for øyeblikket, sier seniormegler Stephen Innes hos Oanda til The Australian.

Den kinesiske devalueringen vil ha konsekvenser for hele Asia og handelspartnerne. En svakere valuta gir eksportørene konkurransefordeler. I juli falt den kinesiske eksporten med over åtte prosent sammenlignet med ifjor.

- Det virker som at de svake handelstallene var den siste dråpen som fikk det til å renne over. Kina har hatt en sterk valutakurs samtidig som det var vært en svak etterspørsel på verdensmarkedet etter den kinesiske eksporten. Dette vil bli ønsket velkommen etter en lengre periode med en stabil valutakurs mot dollar, sier senior valutastrateg Sean Callow hos Westpac til CNBC.

Dette vil gjøre kinesisk import dyrere. Den australske økonomien er avhengig av eksport av kull, jernmalm og andre råvarer til Kina. Etterspørselen fra Kina har vært svak siden 2013. Australske råvare- og gruveselskaper har foretatt permitteringer og redusert investeringene.

Markedene

Den kinesiske devalueringen av yuanen har tatt investorer på sengen i Asia og markedene er volatile fra formiddagen i Asia. Valutaene i Singapore, Australia, Sør-Korea og New Zealand har svekket seg siden kinesiske beslutningen ble kjent.

Singapore har nedjustert vekstprognosene for resten av året etter at den økonomiske aktiviteten, målt i bruttonasjonalprodukt, falt med fire prosent i andre kvartal med årets tre første måneder. På årsbasis er det håp om en vekst på mellom to og 2,5 prosent.

Industriproduksjonen falt i Singapore med 18,3 prosent i forrige kvartal. Det er svak etterspørsel fra Kina som er i ferd med å spre seg til hele Asia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Kinesere luksusshopper i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert: