Situasjonen i Bangkok er i ferd med å normaliseres - mindre enn 40 timer siden minst 21 mennesker døde da en bombe eksploderte ved et viktig religiøst minnesmerke i sentrum av hovedstaden. Erawan Shrine, hvor bomben gikk av, ble gjenåpnet onsdag morgen.

 

- Utelukker ikke noe

Etterforskerne har jobbet natten gjennom med å gå gjennom mange hundre timer med videoer fra overvåkningskameraer og private bilder og videoer som turister tok fra området i minuttene før eksplosjonen.

- Vi utelukker ikke noe. Dette kan skyldes thailandsk politikk eller ha internasjonale forgreninger. Thailand sendte tilbake en gruppe etniske uigurer til Kina nylig. Dette er en noe vi ser nærmere på. Det er for tidlig å trekke konklusjoner. Etterforskningen pågår for fullt og vi har et åpent sinn og vurderer absolutt alle muligheter, sa Thailands politidirektør Somyot Pumpanmuang på en pressekonferanse onsdag morgen.

Reiselivssektoren er den som kan bli hardest rammet av hendelsen. Asiatiske, og spesielt kinesiske turister, har sørget for vekst siden militærkuppet i fjor vår. Julistatistikkene viser at antall internasjonale turister til landet økte med nesten 40 prosent sammenlignet med ifjor.

Kjøpesentrene i Bangkok sentrum stengte en time tidligere på tirsdag kveld. Det har i flere år vært metalldetektorer ved alle innganger hvor vektere sjekker håndvesker, ryggsekker og annen bagasje. Denne kontrollen er blitt innskjerpet det siste døgnet.

- Det står ikke kun en person bak et angrep av denne typen, sa politiets pressetalsmann Prawut Thawornsiri på mandag formiddag.

Internasjonal terrorisme

Ifølge en bombeekspert ved Bangkok-politiet er bomben av en type som benyttes i andre land. For tre år siden forsøkte en gruppe iranske statsborgere å lage bomber i Bangkok sentrum. En bombe eksploderte. Kulelagrene som ble benyttet i mandagens bombe er av samme type som denne ukens bombe, ifølge Bangkok Post.

Sikkerhetseksperter stiller seg tvilende til at angrepet er knyttet opp mot politiske konflikter i Thailand eller separatistbevegelsen i de tre sørligste provinsene på grensen til Malaysia.

- Dette angrepet har ikke kjennetegnene til separatistbevegelsen i Sør-Thailand. Det er svært lite sannsynlig, når vi ser omfanget, at dette er relatert til thailandsk politikk. Der er målet vanligvis å sende meldinger og unngå store tap. Det fører oss til internasjonale terrorgrupper, sier sikkerhetsekspert Anthony Davis hos HIS Jane’s i Bangkok til Straits Times.

 

Enslig vekstdriver

Det forventes nesten 30 millioner internasjonale turister til Thailand i år. Rundt 20 prosent av disse vil være kinesere. Under den kommende høstferien i begynnelsen av oktober er det forventet over en million kinesere til Thailand.

Spørsmålet hotelleiere og reiselivssektoren stiller seg nå er hvor mange av disse som vil avlyse planene om å reise til Thailand. Mye avhenger av hvor raskt politiet finner bakmennene og foretar arrestasjoner.

Den thailandske økonomien er blitt beskrevet som innsatt med teflon, hvor hverken tsunami, flom, militærkupp eller andre hendelser har ført til alvorlige konsekvenser i form av en langvarig resesjon. Denne gangen kan det være mer alvorlig.

Det er kun reiselivssektoren og offentlige investeringer som har sørget for vekst det siste året.

«Forsvinner den eneste vekstdriveren for den thailandske økonomien, er dette en betydelig nedsiderisiko for hele den thailandske økonomien», skriver Australia New Zealand Bank (ANZ) i en rapport.

Det er foretatt betydelige utskiftinger i den militæroppnevnte regjeringen på onsdag, blant annet med et nytt økonomisk team som har som hovedoppgave å stabilisere økonomien og skape vekst. Eksporten har falt i første halvår.

 

Vietnam devaluerer valutaen

For tredje gang i år devaluerer den vietnamesiske sentralbanken landets valuta. Svekkelsen på onsdag er på en prosent og har en kurs i dag på 21890 dong mot en amerikansk dollar. Dette kommer en uke etter at Kina svekket sin egen valuta.

Vietnam har på kort tid blitt en alvorlig konkurrent til Thailand, Malaysia og Indonesia - land som siden 1970-tallet har bygd opp store industrisoner som har spesialisert seg på eksport. Disse landene er blitt mer avhengig av markedene i nabolandene og Kina.

USA og EU er Vietnams viktigste handelspartnere. Hele 35 prosent av eksporten havnet i disse to markedene, som de også har omfattende handelsavtaler med.

 

Markedene

Det har vært høy volatilitet ved de kinesiske børsene på onsdag formiddag igjen. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen falt med 4,5 prosent to timer etter åpning, før den tok seg noe inn. Dette kommer i tillegg til en over seks prosent nedgang på tirsdag.

Mizuho Securities konkluderer med at det japanske aksjemarkedet er inne i en boble - basert på «Warren Buffett-formelen».

Den amerikanske investoren mener det er grunn til å være ekstra på vakt for bobler i aksjemarkedet når aksjekursene stiger samtidig som aktiviteten i økonomien fallet. I Japan falt bruttonasjonalproduktet med i siste kvartal.

«Det er et misforhold mellom aksjekursene (Topix-indeksen), som er fordoblet siden statsminister Shinzo Abe kom til makten i desember i 2012 og økonomien», ifølge sjefsmarkedsøkonom Yasunari Ueno, skriver Bloomberg News.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.