Utenriksdepartementet og Justisdepartementet sier de aldri svarte på brevet.

NRK har fått tilgang til dokumenter fra de to departementene som hittil ikke har vært kjent.

– Hvis Edward Snowden på noen som helst måte forsøker å komme seg inn i Norge, ber vi dere om å varsle USAs ambassade. Deretter ber vi dere umiddelbart returnere ham til USA ved bruk av innreisenekt, utvisningsvedtak eller andre lovlige virkemidler, heter det i brevet til Utenriksdepartementet sommeren 2013.

Både kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet og statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet sier til NRK at deres departementer ikke har svart USA på henvendelsen.

Neste helg er Edward Snowden invitert til Norge for å motta Bjørnsonprisen i Molde.

Fikk ikke garanti

President i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, Hege Newth Nouri, sier imidlertid at Snowden ikke kommer til å komme, fordi han ikke har fått garantier på at han kan reise til Norge uten å bli utlevert til USA.

Newth Nouri mener norske myndigheter burde ha støttet Bjørnson-Akademiets invitasjon til Snowden og sagt de ikke bryr seg om hva USA sier.

Norske myndigheter nekter å svare på om Snowden vil bli pågrepet dersom han kommer til Norge.

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell sier det ikke er overraskende at USA ber Norge pågripe Snowden, men at det er overraskende om Norge gjør noe annet enn å avvise press, sier han.

– Ikke overrasket

– Vi burde si at vi er en rettsstat, som på uavhengig og selvstendig grunnlag vil avgjøre dette, sier Solhjell, som legger til at han vil be regjeringen klargjøre om de har gitt amerikanerne et svar, og hva det svaret i så fall var, sier Solhjell.

Snowdens advokat, Ben Wizner sier han regner med at USA sendte lignende dokumenter til de fleste europeiske land og mange andre land.

Edward Snowden tok i 2013 med seg store mengder topphemmelige etterretningsdokumenter og forlot USA. Dokumentene delte han med ledende medier verden over, som avdekket massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk. Snowden har siden vært på flukt fra USA som har siktet ham for spionasje – og krever ham utlevert. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.