Kjøpelysten holdt seg oppe i Norge også i juli, til tross for at husholdningenes varekonsum falt 0,1 prosent fra juni til juli 2015.

Det viser tall for fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Veksten på 0,5 prosent i detaljomsetningen på månedsbasis i juli, er imidlertid vanskelig å vurdere fordi det norske sommerværet var så spesielt.

Det mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

- Isolert sett kan det høres ut som ok vekst i konsumet, men vi må huske det store fallet i konsumveksten i mai - hvor konsumet falt med over tre prosent, minner økonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets om.

Sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank. Foto: Berit Roald /
Sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank. Foto: Berit Roald / (Foto: NTB scanpix)

Ny trend

Både Hov og Andreassen mener tallene kan vitne om en ny trend:

- Kanskje ser vi tegn på noe svakere vekst - som vi også venter, sier Swedbank-sjefen.

Uken før oljeprisen raste nedover i takt med børser verden over, avslørte veksten på 0,2 prosent i norsk bruttonasjonalprodukt at vi har bremset hardt ned.

- Vi har en periode hvor veksten i norsk økonomi har gått omtrent ned til null. Det som holder oss over nullstreken, er den positive forbruksveksten. Videre brems i konsumet kan fort gjøre at vi tipper under og får negative vekstrater, mener Hov.

Lav tillit

Fredag publiserte Opinion tall som viser at Forbrukertilliten for Norge (CCI) faller for ellevte måned på rad fra minus 5,2 i juli til minus 6,1 poeng i august.

CCI er et gjennomsnitt av forbrukernes forventninger til egen og landets økonomi, arbeidsledigheten og deres muligheter til å spare de kommende 12 månedene.

Selv ikke under finanskrisen ble det målt en så lang sammenhengende periode med svake forventninger.

I løpet av det neste halvåret venter Andreassen i Swedbank at konsumet vil bli ytterligere svakere, lønnsveksten lavere og prisveksten høyere.

Hov stemmer i, men mener det skal mer til før nordmenn sender detaljhandelstallene i minus.

- Vi trenger et mer kraftig, negativt sjokk for at vi skal få nedgang i konsumet. Tilliten til egen økonomi skal svekkes seg markant før det skjer, sier han.

 

Les også: Asia i dag: Citigroup: - Kina på vei mot resesjon

Oljerally løfter kronen

Oljeprisen stiger kraftig

Se også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Det er usikkerhet rundt oss:

Det er usikkerhet rundt oss
Statsminister Erna Solberg om fallet i aksjemarkedet
00:32
Publisert: