Mens tingretten ifjor mente Bergshav-rederiet i Grimstad skulle oppløses og milliardverdier realiseres og fordeles på brødrene Berghaven, har Agder Lagmannsrett kommet til at skipsreder Atle Bergshaven skal innløse storebror Hermans vel 27 prosent av aksjene i hovedselskapet Bergshav Holding.

Lagmannsretten skriver at den antar at de underliggende verdiene i Bergshav Holding er på rundt 1,3 milliarder kroner. Det betyr at Hermans andel utgjør 354,9 millioner kroner.

"Basert på tidligere omsetninger antas fradraget for minoritet, manglende stemmerett og illikviditet å ligge i underkant av 60 prosent", skriver lagmannsretten.

"Innløsningsbeløpet kan da settes til NOK 150 millioner".

Partene må selv dekke sine saksomkostninger.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Betydelig slump
- Det er jo en betydelig slump penger og mye mer enn det Atle noen gang har tilbudt sin bror, sier Herman Bergshavens advokat, Nils-Henrik Pettersson hos Schjødt til DN.

- Men ikke i nærheten av de underliggende verdiene?

- Nei, men Herman har likevel fått mer enn en dobling av det Atle argumenterte for i retten.

- Hva tenker du om anke til Høyesterett?

- Nå skal vi sette oss ned og gå gjennom dommen. Det er mange prinsippielle juridiske forhold her som gjør at saken burde behandles av Høyesterett. Og vi antar vel at den vil ende der. sier Pettersson.

 

-Meget godt fornøyde
Atle Bergshavens advokat, Kaare Andreas Shetelig hos Wikborg, Rein & co skriver i en epost  til DN at hans klient er meget godt fornøyd med at lagmannsretten – i motsetning til tingretten – har frifunnet Bergshav Holding AS for kravet om oppløsning.

- Som det fremgår av dommen, var tyngdepunktet i denne saken åpenbart oppløsningsspørsmålet. Det er gledelig at en enstemmig lagmannsrett er enig med oss i at det ikke er grunnlag for de kritikkverdige forhold knyttet til Atle Bergshaven som har vært anført av Herman Bergshaven. Vi noterer oss likevel at lagmannsretten under tvil mener partene skal skille lag, og vi må nå sette oss ned å vurdere beløpet lagmannsretten har kommet frem til  innen ankefristen, skriver han.

 

25-års familiestrid
Striden i Bergshaven-familien har ført til en lang rekke rettssaker siden starten på 1990-tallet. Atle Bergshaven (68) har ledet og kontrollert rederiet siden det ble etablert i 1988. Og han har etterhvert kjøpt ut de øvrige familiemedlemmene – bortsett fra Herman (71) som ikke har villet godta å selge aksjene i Bergshav Holding med stor rabatt.

Og til tross for gode resultater i mange år, har det blitt heller skralt med utbytter. I to runder har Herman fått rettens medhold i økt utbyttebetaling. Siste gang valgte Bergshaven å finansiere utbyttebetalingen med en emisjon i Bergshav Holding til underkurs. Dermed måtte Herman i realiteten bruke det tilkjente utbyttet i emisjonen for å unngå utvanning. Da så Herman ingen andre muligheter enn å kreve familieselskapet oppløst.

 

 

Les også:
Velfylt bankkonto dnPlus

Familiefeide i 25 år dnPlus

Dømt til å oppløse milliardkonsernet dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.