Det opplyste Angela Merkel torsdag.

– Jeg snakket med den franske presidenten i morges, og det fransk-tyske standpunktet, som vi vil viderebringe til europeiske institusjoner, er at vi er enige om at vi trenger bindene kvoter i EU for å fordele byrdene. Det handler om solidaritet, sa den tyske statsministeren da hun torsdag besøkte Bern i Sveits.

Bindende avtale

Merkel fastslår at Dublin-konvensjonen om retur av asylsøkere til førsteland, ikke lenger fungerer, og at det Europa trenger nå, er en bindende avtale om hvor mange flyktninger hvert land skal ta imot.

Landenes størrelse og økonomiske makt vil spille en rolle for hvor mange flyktninger hvert land blir tildelt, men uten kvoter er det ikke mulig å løse problemet, understreker hun.

– Dublin-tilnærmingen fungerer ikke lenger fordi det kommer så mange flyktninger til vår yttergrense at vi ikke lenger kan overlate oppgaven til Italia og Hellas alene. Samtidig kan det heller ikke være slik at tre land, som Sverige, Østerrike og Tyskland, blir latt alene med brorparten av oppgaven, sier hun og understreker samtidig at Tyskland, med sin økonomiske styrke, er rede til å ta sin del av ansvaret.

Les også: Europeiske statsledere: Vi må handle nå!

Handlekraft

Den franske statslederen François Hollande ber EU vise handlekraft.

– Disse mennene og kvinnene og familiene deres flykter fra krig og forfølgelse. De trenger internasjonal beskyttelse, sier Hollande.

De to landene ønsker også felles standarder i hele EU for å styrke asylsystemet.

Samtidig vil man sørge for at mennesker som ikke får flyktningstatus, blir sendt tilbake til hjemlandet. I tillegg skal landene som flyktningene og migrantene reiser gjennom, få nødvendig støtte, ifølge de to statslederne.

Utenriksministeren i Luxembourg, Jean Asselborn, foreslår at EU raskt oppretter en flyktningmyndighet.

– Dette er nødvendig for å sikre at de samme kriteriene ligger til grunn for behandlingen av flyktninger i hele EU-området, sier Asselborn til tyske Süddeutsche Zeitung.

Han foreslår konkret at Det europeiske asylstøttekontoret, som ligger på Malta, utvides til et flyktningorgan for hele EU.

 

Se DNtv: Sony Xperia Z5 

Sony Xperia Z5
SOny Xperia imonerer med en fantastisk skjerm, og lovnader om lang batteritid. DNs Magnus Eidem er på teknomessen IFA.
01:32
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.