Oljeservice-analytikerne i DNB Markets har vært på tur til den amerikanske oljehovedstaden Houston og fikk bekreftet sitt negative syn på bransjen.

- Aktiviteten er ventet å forbli «depressed» (deprimert, tynget, nedtrykt eller lav, red. anm.) i minst de neste to årene, skriver analytikerne i den ferske analysen.

Det var blant annet analytikerne Eirik Ronold Mathisen og Jon Masdal som var på tur til Houston.

- Vi beholder vårt negative syn på sektoren. Hovedtemaet for selskapene vi besøkte var å hjelpe oljeselskapene å kutte kostnader, nedskalere operasjonene og beskytte marginene, skriver analytikerne.

26 salgsanbefalinger

Analyseteamet som ledes av Martin Huseby Karlsen har 33 selskaper i oljeservice-universet. Ingen av selskapene har kjøpsanbefalinger. Det har 26 salgsanbefalinger og syv hold-anbefalinger. 79 prosent av selskapene i universet har altså salgsanbefaling.

- På kort sikt mener vi offshore-selskapene vil slite fordi kampen for kapital-allokering fortsetter, men de fleste selskapene fremhevet at dette var en syklisk nedtur, skriver analyseteamet.

De har vært en uke i Houston og besøkt selskaper som Schlumberger, Conoco-Phillips, Cameron, Halliburton, FMC Technologies, Anadarko, NOV, EOG Resources, Atwood, Diamond Offshore, TGS-Nopec og Apache.

- De amerikanske skiferoljeprodusentene sliter med oljepris på 40 dollar fatet, overlever med 50 dollar fatet og har god økonomi med 60 dollar fatet, skriver analytikerne.

Prisen på et fat Nordsjøolje (Brent crude) steg tirsdag to prosent og handles til 48,6 dollar.

Riggselskapene mest negative

- Med dagens oljepris er det risiko for fallende produksjon fra de landbaserte aktørene de neste månedene, skriver analytikerne.

Skiferoljeprodusentene poengterte likevel at de fortsatt var i læringsfasen og at de hadde mye å hente på teknologiske fremskritt og effektivitetsforbedringer. Underleverandør-selskapene analytikerne møtte fremhevet intens konkurranse og mener priskrigen vil ramme selskapenes omsetning og inntjening for fullt fra 2016 og utover.

- Av selskapene vi møtte var riggoperatørene mest negative. Med få nye riggkontrakter i sikte og høy ledighet av rigger jobber de med å sikre arbeid for riggene i 2016 og 2017. Dagratene er ventet å falle ytterligere, skriver analytikerne i DNB Markets.

Les også:

Over 5.000 oljejobber borte i britisk sektor

Oljemilliarder fordufter på børsen

Billig olje berger veksten dnPlus

Inntil 500 ansatte må gå: - Vi står overfor tøffe valg

Pareto-eier: - Det er dårlig vær både ute og inne  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.