SD går fram 2,1 prosentpoeng til 27,3 prosent i målingen som ble publisert i Metro onsdag kveld. Både Socialdemokraterna og Moderaterna faller og får en oppslutning på henholdsvis 21,8 og 20 prosent. Centerpartiet gjør et byks fra 5,6 til 7,5 prosent og Kristdemokraterna øker til 5,6 prosent. Centerpartiet er det eneste partiet som beveger seg mer enn feilmarginen i målingen.

Folkpartiet, Miljöpartiet og Vänsterpartiet går alle tilbake og lander på 3,7 prosent, 5 prosent og 6,5 prosent.

Innvandring viktig

Målingen spurte også hva folk opplever som de tre viktigste politiske sakene for tiden, og her kom flyktning- og innvandringspolitikk øverst. 53 prosent mente dette er viktig for tiden.

– Det er et spørsmål som er svært dominerende nå, og det er et spørsmål som gagner SD. Det skjer til tross for medienes oppmerksomhet om de positive sidene ved flyktningspørsmålet, sier Sören Holmberg, som er professor i statsvitenskap ved universitetet i Göteborg.

Politisk ekspert Stina Morian sier tallene også er en «ekstrem mistillitserklæring» mot de øvrige partiene og deres håndtering av debatten.

Gjør det bedre på nett

Sverigedemokraterna har en tendens til å få betydelig høyere oppslutning på undersøkelser som baserer seg på nettpaneler, slik YouGov gjør, enn undersøkelser gjort via telefon.

– Jeg tror det finnes en skameffekt på telefon. Og undersøkelser viser at SD-sympatisører skammer seg mer enn andre over å snakke om sine meninger, sier Morian til avisen.

En fare med nettpaneler er at de kan gi et skjevt utvalg, fordi folk selv melder seg inn. YouGov sier de følger med på nye medlemmer i panelet, som består av rundt 60.000 personer. Omtrent 15.000 av dem byttes ut i løpet av et år, men nye medlemmer har karantene mot deltakelse i politiske målinger i en viss tid, forklarer kommunikasjonssjef Lars Gylling.


Les også: Svenskenes tillit til Löfven raser
 

Fjerner omstridt SD-reklame

Skavlan frikjent for Åkesson-intervju i svensk nemnd

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.