Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet, kjøpte 100 prosent av kjøpesenteret West One i London fredag. Kjøpesenterets hovedinngang er vendt ut mot en av verdens mest kjente handlegater, populære Oxford Street. Eiendommen består også av et kontorbygg i 75 Davies Street, ifølge en melding på NBIMs hjemmesider. 75 Davies Street ligger i nærheten undergrunnsstasjonen Bond Street.

Eiendomssjef Karsten Kallevig i Oljefondet, bladde opp 240 millioner pund, tilsvarende om lag tre milliarder kroner for leiekontrakten på 95 år. Transaksjonen, som ble gjennomført før helgen, inkluderte ikke gjeld. 75 Davies Street består av over 4000 kvadratmeter med kontorlokaler over fire etasjer. Kjøpesenteret er på drøye 4000 kvadratmeter med butikklokaler.

Eiendomssjef Karsten Kallevig i Oljefondet har brukt over 180 milliarder kroner på å handle eiendom siden 2010. Foto:
Eiendomssjef Karsten Kallevig i Oljefondet har brukt over 180 milliarder kroner på å handle eiendom siden 2010. Foto: (Foto: Pontus Höök)
 

Oljefondet har investert over 180 milliarder kroner i eiendom siden 2010.

– Vi har inngått et samarbeid med serviceleverandøren CBRE, som skal ta seg av den daglige forvaltningen av eiendommen. Dette er en stor investering, men ikke den største. Fondet kjøpte logistikkeiendommer tidligere i år til en verdi av 17,9 milliarder kroner, sier kommunikasjonsrådgiver Line Aaltvedt i NBIM.

Fondets første eiendomskjøp var i den kjente handlegaten Regent Street i London i 2011.

– Vi har en 150 år lang avtale i Regent Street, sier Aaltvedt.

I høst åpner fondet nytt kontor i Tokyo, og det er allerede på plass i Singapore. Flesteparten av eiendomsinvesteringene er i det unorterte markedet i Europa og USA.

DN intervjuet kontrollsjef Jan Thomsen tidligere denne måneden om risikoen ved å eie eiendom.

– En av de største risikoene er leietagerne. For eksempel i California, er det nå legalt å bruke hasj til medisinsk bruk. Det ville ikke vært gunstig for Oljefondet som eier av eiendommen med leietagere som solgte hasj til medisinsk bruk, sa Thomsen.

Les også:

- Uventet mye hurlumhei dnPlus

- Dette er ett av de viktigste spørsmålene i vår tid  

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.