STX Europa 600-indeksen falt markert tirsdag, drevet blant annet av fall i aksjene til råmateriale- og metallselskaper. Prisene på de fleste metaller, inkludert kobber, nikkel, sink og aluminium, falt. Nedgangen rammer de store gruve- og metallselskapene.

Norsk Hydro falt 1,3 prosent tirsdag. Handelsbanken Capital Markets-analytiker Anne Gjøen mener det skyldes den generelle nedgangen i metallsektoren.

- Vi ser nedgang for andre store «commodity»-aksjer, inkludert BHP Billiton og Rio Tinto. Jeg vil tro at denne nedgangen kan relateres til usikkerheten rundt den økonomiske veksten i Kina, sier Gjøen.

Commerzbank ser også utviklingen i Kina som driveren bak de fallende metallprisene.

«Det er tydelig at majoriteten av markedsdeltakerne er bekymret for at Kina få en «hard landing». Det kan dra den globale økonomien, eller i den minste de fremvoksende økonomiene, ned med seg», heter det i en oppdatering fra banken.

Norsk Hydro-aksjen ble omsatt for 280 millioner kroner.

Håper på løsning på handelskrigen

Rec Silicon meldte tirsdag at de vil stenge ned all produksjonskapasitet ved fabrikken i Moses Lake dersom det ikke blir enighet i handelskrigen med Kina.

Styreleder Jens Ulltveit-Moe i Rec Silicon sier til TDN Finans at de går ut med dette nå fordi Kinas president Xi Jinping skal besøke Washington State, der fabrikken ligger, og Washington DC.

- Vi håper at det kan bli en avtale også for polysilisium inn i Kina ganske raskt. Vi håper at vi ut fra dette kan få en løsning på handelskrigen, sier Ulltveit-Moe.

Analytikere sier til TDN Finans at det helt klart er et politisk utspill og at spørsmålet nå er om fabrikken blir stengt ned dersom dagens utspill ikke leder frem.

Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen sier at han tidligere har vært bekymret for at Rec ikke har klart å finne kjøpere utenfor Kina, og at dagens melding støtter hans syn. Analytiker Andreas Bertheussen i Swedbank tror ikke Rec vil stenge fabrikken i Moses Lake før de har gitt det et forsøk til, og brukt opp pengene fra emisjonen i sommer.

Rec Silicon-aksjen sluttet ned 0,9 prosent tirsdag, omsatt for 134 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,33 prosent til 579,29 poeng, omsatt for 2,937 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Rec kan stenge all kapasitet ved USA-anlegg  

Agasti vil kvitte seg med virksomhet

Bank kutter 100 ansatte

Leserbrev: Slitsomme folk på reise

Se DNtv:

Dette irriterer mest i sikkerhetskontrollen
Reisende på Oslo lufthavn med klar oppfordring til andre: - Ta det med ro!
01:49
Publisert: