Intrinsic Oppkjøp sendte 15. september ut bud på aksjene til aksjonærene i 82 unoterte selskaper i Norge og Sverige. Totalt var det snakk om verdier for 24 milliarder kroner. Nå trekkes budet tilbake, ifølge en pressemelding sendt til DN av Øystein Helle i Intrinsic.

«Budet trekkes nå tilbake, som følge av at mange av de som har akseptert tilbudet ønsker å trekke tilbake sin aksept. Intrinsic Oppkjøp AS har da ikke god nok trygghet for at de andre som har akseptert budet har god nok forståelse for hva budet innebærer og har som følge av dette valgt å tilbakekalle budet», heter det i eposten.

Uklarheter

En rekke av selskapene der aksjonærene fikk tilbud om å selge til Intrinsic, har reagert med å sende ut brev til sine aksjonærer. Flere peker på at aksjekapitalen i selskapet var på kun 36.000 kroner, og at betalingsevnen dermed var usikker. Dessuten kritiserte flere at oppgjørsformen var uklar. Aksjonærene fikk et bud i kroner, men det ble opplyst at oppgjøret kunne komme inntil seks måneder senere og ikke nødvendigvis i form av kontanter. Det kunne også bli betalt i andeler i et børsnotert selskap, eller et selskap på vei mot børs.

«Budet har vært sterkt kritisert i pressen på andre grunnlag, men vi er fortsatt av den oppfatning av at budet ville være verdiskapende for investorene», skriver Helle i sin epost.

Lovlig?

Det har også vært stilt spørsmålstegn ved om transaksjonen var lovlig, uten konsesjon.

«I denne forbindelse har vi forholdt oss til et notat gitt av våre juridiske rådgivere før vi igangsatte prosjektet. Vi kan ikke se at det fremsatte budet er ulovlig», skriver Helle.

Finanstilsynet viser til oppslag i flere medier, og  forteller at de har fått henvendelser fra foretak og investorer, knyttet til selskapet Intrinsic Oppkjøp AS' kjøpstilbud.

- Finanstilsynet har gjort undersøkelser og hatt møte med Intrinsic Oppkjøp AS 21. september. Finanstilsynet tar til etterretning at foretaket ved pressemelding i dag opplyser at tilbudet trekkes, skriver direktør for markedstilsyn Anne Merethe Bellamy i en epost til DN.

Hun sier Finanstilsynet ikke har vurdert innholdet i selskapets tilbud, men vil på generelt grunnlag peke på viktigheten av at den enkelte investor forstår markedet og risikoen som er involvert i verdipapirtransaksjoner, slik at beslutning kan tas på informert grunnlag.

- Dette er frivillig, skriver Helle i en epost til DN på spørsmål om de trekker budet som følge av kontakt fra myndighetene.

Les også:

Aksjekjøp kan bli betalt med nye aksjer dnPlus  

Provoserer med milliardraid dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: Dette irriterer mest i sikkerhetskontrollen

Dette irriterer mest i sikkerhetskontrollen
Reisende på Oslo lufthavn med klar oppfordring til andre: - Ta det med ro!
01:49
Publisert: