- Vi er inne i usikre økonomiske tider i Norge og internasjonalt. Men selv om vi har store utfordringer på noen områder, er det lyspunkter også. Vi er inne i en transformasjon av norsk økonomi som vil ta tid, og det er grunn til å ta situasjonen på alvor. Men vi er ikke inne i en krise. Svaret på vår utfordring er å skaffe nok jobber som har råd til å dekke kostnadsnivået og skattenivået vårt. Det er jobben vår fremover, sa Erna Solberg på handelskonferansen til Virke i formiddag.

Og understreket:

- Varehandelen i Norge har vært flinke til å omstille seg, men må fortsette å se nye muligheter som netthandelen. Men det er tøffere når forbrukerne lett kan sammenligne priser og det utfordrer økonomien til mange butikker.

- Vi får et sjokk

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets poengterte at forbrukerne er jokeren i den økonomiske utviklingen fremover.

- Vi får et sjokk i oljeindustrien og særlig på Vestlandet. Men vi har flere støtdempere som kan brukes, og forbrukerne er en joker som er ekstremt viktig. Knekker forbruket, så knekker også økonomien totalt sett. Det er ikke et veldig fantastisk bilde vi tegner, dessverre. Vi har 15 fantastiske år bak og og smulere farvann foran oss. Vi har ikke sett toppen av ledigheten, flere kommer til å miste jobben og det er mange utfordringer fremover, sa Dørum.

Les også: Lavpris scorer høyest: Her er de største forbildene i varehandelen

Butikkene i Norge omsatte for 432 milliarder kroner ifjor, opp 3,1 prosent fra året i forveien. Med andre salgskanaler nærmet varekjøpene til norske forbrukere seg 500 milliarder, og næringen sysselsatte 370.000 personer.

- Da kan det gå galt

- Det er jo slik at handelsnæringen er den største sysselsetteren. Vi vet at varehandelen skaper store verdier, og får stor betydning fremover, sa statsminister Solberg.

Virkes sjeføkonom tror ikke forbrukerne kommer til å stramme inn for mye og stanse veksten helt. Han spår fire prosent vekst i butikkhandelen i år og neste år. Men den svake kronen vil føre til høyere priser på importerte varer det kommende året.

- Vi har en høy sparerate i Norge, og jeg tror at risikoen for at forbrukeren strammer til og bringer oss i utforbakke er liten. Oljebransjen holder på med en lenge varslet omstilling, og dette er surt. Men foreløpig har ikke det spredd seg til resten av økonomien og forbrukerne fortsetter å bruke penger. Hvis pessimismen tar overhånd og folk som har råd strammer til, da kan det gå galt, sa Lars Haartveit, sjeføkonom i Virke.

Mindre bedriftsskatt

Statsminister Erna Solberg trakk frem betydningen av gründerskap og hvor viktig det er at mange nok prøver å skape sine egne arbeidsplasser. Solberg fortalte at bedriftsbeskatningen skal ned.

- Vi har annonsert at det kommer en skattereform, og bedriftsbeskatningen vil komme på nivået med land rundt oss. Det er vanskelig å stå alene med høye skattesatser. Da vil store internasjonale selskaper drive skatteplanlegging, sa statsministeren.

VG meldte tidligere i høst at regjeringen vil senke skapsskattesatsen fra 27 til 25 prosent. Det vil bringe den norske bedriftsskatten ned på gjennomsnittlig OECD-nivå.

Les også: - Har slått knockout på konkurrentene

Se DNtv: Dette irriterer mest i sikkerhetskontrollen

Dette irriterer mest i sikkerhetskontrollen
Reisende på Oslo lufthavn med klar oppfordring til andre: - Ta det med ro!
01:49
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.