For første gang siden 1988 vil de fremvoksende landene oppleve en negativ kapitalstrøm, ifølge Institute of International Finance (IIF).

Ifølge IIF vil netto kapitaloverføringer fra fremvoksende land havne på over 540 milliarder dollar i år. Dette er en ny rekord.

«Kapitalflommen til fremvoksende land har svekket seg kraftig med volatile markedsforhold og en kraftig motvilje mot å ta risiko. Dette blir den første negative kapitalflommen siden konseptet fremvoksende markeder vokste frem på slutten av 1980-tallet», sier sjeføkonom Charles Collyns hos IIF i en kommentar.

Frykter gjeldsproblemer

Det er en dramatisk situasjon for mange fremvoksende land. Av de fire største fremvoksende markedene - Brasil, Russland, India og Kina (BRIC) – er de to første inne i en dyp resesjon og Kina har en betydelig svakere økonomisk vekst enn før finanskrisen i 2008.

Kapitalflukten skyldes i hovedsak innenlandske årsaker, ifølge IIF. Fremvoksende land er blitt anbefalt å utnytte lav rente i vestlige land med å gjennomføre økonomiske og finansielle reformer. Lite har skjedd.

Nå har valutaene svekket seg i takt med kapitalflukten de siste månedene. Råvareeksportører er spesielt hardt rammet, men veksten i den tradisjonelle handelen er en tredjedel av hva den har vært de siste 20 årene.

Sårbare land

IIF skriver i den nye rapporten at fremvoksende land er sårbare for en kapitaltørke. Internasjonale investorer forbereder seg på en mulig krasjlanding for den kinesiske økonomien.

Om dette skjer er ikke noe IIF har tatt stilling til, men mener det utgjør en risiko hos investorer.

«Nedgangen i den private kapitalstrømmen er mest dramatisk for Kina. Avtagende økonomisk vekst på grunn av overkapasitet i industrien, korreksjon i eiendomssektoren, svak eksport. Dette, sammen med monetære lettelser og uroen i aksjemarkedet, har stoppet kapitaltilførselen», skriver IIF.

- Ettersom pengepolitikken vil fortsette å sprike mellom ulike land, og når Fed starter renteøkningen vil land med høy selskapsgjeld - spesielt i amerikanske dollar - få problemer. Det er økt sannsynlighet for at selskaper havner i nødssituasjoner og dette vil gi svakere kapitalinvesteringer og vekst, sier direktør Hung Tran hos IIF til CNBC.

Falt av hengslene

Markedsobservatører har advart mot risikoen fremvoksende land står overfor siden 2013, da de første signalene ble gitt om at USA ville begynne å normalisere den økonomiske politikken. Dette førte til panikk hos utenlandske investorer i blant annet India, Indonesia og Tyrkia.

Tidligere konsernsjef for verdens investeringsselskapet Pacific Investment Management Company (Pimco), som forvalter over 1500 milliarder dollar, er bekymret for hva han skjer.

- Fremvoksende markeder har fullstendig falt av hengslene De er ødelagte som markeder, sier Mohamed El-Erian til CNBC.

El-Erian, som er sjefsrådgiver for økonomi hos finansinstitusjonen Allianz, mener at problemene i fremvoksende land vil dra den økonomiske aktiviteten i USA og Europa lavere.

Han utelukker ikke at det kan føre til en resesjon i Europa igjen og tror det er et tidsspørsmål før Den europeiske sentralbanken (ECB) kommer på banen.

- Jeg antar at hvis vi snakker igjen i januar vil ECB har trykket på gasspedalen, mens amerikanske Fed har bremset litt, spår han i intervjuet.

Da finanskrisen rammet USA og Europa i 2008/09 sørget Kina for å holde aktiviteten oppe i verdensøkonomien. Beregninger som er foretatt viser at Kina stod for over 60 prosent av veksten i verdensøkonomien i 2009. Den amerikanske veksten vil ikke være sterk nok til å utføre noe tilsvarende.

- Solide økonomiske trender i USA er ikke sterke nok til å dra med seg alle, sier han.

Lederne for Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) har den siste uken advart om at den renteøkning i USA vil ramme fremvoksende land hardt.

Markedene

Det er en rolig dag ved de asiatiske aksjemarkedene. Hong Kong-børsen leder oppgangen, men dette skyldes at markedet var stengt på torsdag da blant annet det japanske aksjemarkedet hadde en positivt utvikling.

Det japanske elektronikkselskapet Sony er i ferd med å lykkes med snuoperasjonen, tror Goldman Sachs. Finansinstitusjonen oppjusterte kursmålet til 4200 yen tidligere denne uken. Sony-aksjen har steget de tre siste dagene – senest med 3,4 prosent på fredag til 3110 yen. Aksjekursen er tredoblet på tre år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Elleve omkom da Hercules-fly styrtet i Afghanistan

Ap lover skattekutt for bedrifter

Oljeserviceselskap nedbemanner

Se DNTV: Satser 50 millioner

Satser 50 millioner
Statoil og NTNU har inngått et samarbeid om et 50 millioner kroner samarbeid om forskning på fremtidens energiløsninger. Hør Rektor Gunnar Bovim og konsernsjef Eldar Sætre forklare hvorfor.
02:16
Publisert: