Problemene har stått i kø for Alibaba siden de foretok verdens største børsnotering for vel ett år siden og hentet inn over 25 milliarder dollar fra investorer. Aksjekursen er halvert siden toppen i november og den internasjonale ekspansjonen lar vente på seg.

- Notorisk nettsted

Alibaba står bak Kinas største online handelsmarkeder. Alibaba.com knytter kinesiske produsenter sammen med internasjonale kunder og millioner av ulike produkter er tilgjengelig. Taobao er mer som en tradisjonell orientalsk basar hvor det mangler et system.

American Apparel and Footwear Association, som representerer tekstil- og skoprodusenter, mener at piratkopierte produkter er svært utbredt på nettstedet Taibao.

De ønsker at U.S. Trade Representative plasserer Taobao Marketplace på en oversikt over «notoriske» nettsteder som ikke oppfyller internasjonale krav til å sjekke hvilke produkter som er tilgjengelig for salg.

- Våre medlemmer står overfor enorme problemer med å jobbe med Taobao for å løse problemet med piratkopierte produkter. I mellomtiden fortsetter ulovlige produkter å spre seg, sier direktør Juanita Duggan hos den amerikanske interesseorganisasjonen i en kommentar.

Nettstedet Taobao var frem til 2012 plassert på denne listen, som utarbeides av amerikanske myndigheter, og overvåkes for å stoppe salg av produkter til USA.

Enormt volum

Organisasjonen mener eierselskapet Alibaba, som er børsnotert i USA, ikke gjør nok for å rydde opp.

- Disse problemene vedvarer til tross for gjentatte forsøk fra vår side på å samarbeide med dem. Det enorme volumet av piratkopierte produkter som er tilgjengelig, og selskapets manglende vilje til å ta dette på alvor, er hvorfor vi mener det er nødvendig for USA å legge press på dem for å ta betydelig og målbare skritt for å forbedre problemet, sier Duggan.

Disse påstandene avvises av Alibaba.

«Vi er forpliktet til å beskytte opphavsrettigheter og fortsetter arbeidet med å fjerne piratkopierte produkter som kan være tilgjengelig på våre markedsplasser», skriver selskapet i en kommentar til Wall Street Journal.

Tidligere i år saksøkte det franske merkevareselskapet Kering, som blant annet eier Gucci, Puma og Yves Saint Laurent, Alibaba for «å bevisst oppmuntre, hjelpe og profitere fra salg av forfalskninger».

Avviser kinesisk dommedag

Det internasjonale pengefondet (IMF) tror ikke den kinesiske økonomien er på vei mot avgrunnen med en kollaps i den økonomiske aktiviteten. De oppmuntrer myndighetene til å fortsette reformarbeidet som er igangsatt og tror dette er i ferd med å gi resultater.

«Den kinesiske økonomien er inne i en stor overgangsfase – vekk fra en eksportledet vekstmodell og til en som i økende grad er drevet av privat forbruk og tjenester. Utviklingen så langt tyder på at dette kan bli en styrt overgang», skriver IMF-direktør for Asia, Changyong Thee, i en oppdatering.

Thee mener det er feil å la Kina få skylden for uroen i markedene og en svakere økonomisk vekst. Han mener at spredningen har forsterket seg fra fallet i råvareprisene og utsiktene til en amerikansk renteøkning, noe som kan gi økt press på asiatiske økonomier.

«Poenget er at overvåkenhet er nøkkelordet her. For Kina betyr dette fokus på nedsiderisikoen, og for resten av verden å være oppmerksomme på risikoen for spredning. Hvis dette styres godt, blant annet med en mer tydelig kommunikasjon for å guide markedsforventningene, vil Kinas overgang til en ny modell gi grunnlag for fornyet økonomisk styrke i en region som har ledet verden i økonomisk vekst i mange år», skriver Thee.

Verdensbanken nedjusterte vekstprognosene for de fremvoksende økonomiene i Asia på mandag, blant annet Kina som for første gang siden tidlig på 1990-tallet forventes å få en økonomisk vekst på under syv prosent i år. Veksten vil bli lavere i 2016 og 2017.

Markedene

Oppgangen fra mandag fortsetter ved de asiatiske aksjemarkedene. Årsaken er blant enighet om å inngå en omfattende handelsavtale mellom 12 land rundt Stillehavsregionen – ledet av USA og Japan.

Dette vil gi økt økonomisk aktivitet, men det vil ta flere år før resultatene vises.

Ifølge Peterson Institute for International Economics  vil avtalen gi globale gevinster verdt 295 milliarder dollar og hvis dette fører til fri handel er det snakk om potensielle gevinster på 1900 milliarder dollar for regionen.

Den australske sentralbanken fastholder renten på to prosent etter dagens møte.

«Den globale økonomien vokser i et moderat tempo med en ytterligere svekkelse i Kina og Øst-Asia, men med sterkere amerikansk vekst.

Prisene på de viktigste råvareproduktene er mye lavere enn for ett år siden. Dette skyldes delvis økt tilbud, blant annet fra Australia. Australias handelsbytteforhold faller», skriver sentralbanken i en pressemelding.

Eiendomsprisene øker fortsatt i storbyene Sydney og Melbourne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no