Ratingbyrået Standard & Poor's kuttet i slutten av september i sine oljeprisprognoser, og nå endrer de kredittratingen på 14 oljeselskaper etter en omfattende gjennomgang av sektoren.

Kuttet i oljeprisprognosene kommer blant annet som et resultat av overskuddstilbudet i oljemarkedet.

- Som en direkte konsekvens av de oppdaterte oljeprisprognosene har vi oppdatert prognosene for oljeselskapene. Resultatene så langt i 2015 og prognosene for resten av året er svake eller veldig svake, skriver S&P's i en oppdatering.

  Tror Statoil vil gjøre grep

Statoil er blant selskapene som blir nedgradert, der utsiktene kuttes fra «stabile» til «negative». Selve kredittratingen på AA-/A-1 beholdes.

- At ratingen beholdes viser at vi tror at selskapet kommer til å gjøre ulike grep for å begrense låneopptak, samtidig som det gjennomfører tiltak for å øke produksjonen og kutte kostnader. Det vil føre til økt inntjening og kontantstrøm på driften i 2015-2017, skriver byrået.

  Nedgraderer flere

I oppdateringen opplyser Standard & Poor's videre at de gjentar kredittratingene, men nedgraderer utsiktene til negative fra stabile for BP, Eni, Nostrum Oil & Gas.

- Vi noterer oss at mange bedrifters nåværende og fremtidige beregninger av kjernegjeldsdekning for tiden er under våre retningslinjer, og bare våre prognoser for gjeninnhentingstrend fra 2016 og 2017 har hindret flere nedgraderinger på dette stadiet, heter det.

Selskapene som nedgraderes er EnQuest og Tullow Oil, med negative utsikter.

Kredittvurderingsbyrået legger til grunn en oljepris på 50 dollar pr fat ut 2015, 55 dollar i 2016, 65 dollar i 2017 og 70 dollar pr fat etter dette.

Les også: Oljeprisen stabil etter oppgang

Ekspert mener TV 2-serie skaper Russland-frykt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hold deg oppdatert gjennom dagen med DN Direkte!