Det internasjonale pengefondet (IMF) nedjusterer sine forventninger til verdensøkonomien og regner med en vekst på 3,1 prosent i år.

Det internasjonale pengefondets anslag for 2015, som ble lagt fram i Perus hovedstad Lima tirsdag, er nedjustert med 0,2 prosentpoeng fra juli-anslaget.

Også anslaget for 2016 er nedjustert med 0,2 prosentpoeng siden juli, til 3,6 prosent.

– Seks år etter at verdensøkonomien kom ut av den bredeste og dypeste resesjonen i etterkrigstiden, er en retur til robust og synkron global vekst fortsatt utenfor rekkevidde, sa IMFs sjeføkonom Maurice Obstfeld under framleggelsen.

Norge rammes

IMF nedjusterer også utsiktene til norsk økonomi.

Fondet anslår en vekst i norsk BNP i 2015 og 2016 på henholdsvis 0,9 og 1,3 prosent. Til sammenligning anslo IMF i april en BNP-vekst på 1 prosent i år og 1,5 prosent neste år.

Selv om Norge rammes av lavere oljepriser, trekker IMF fram at billig olje bidrar til vekst i Europas framvoksende økonomier – økonomiene til land som Polen, Romania, Ungarn og Bulgaria.

For gruppen av europeiske land vurdert som framvoksende, anslår IMF en samlet vekst på 3 prosent både i 2015 og 2016, sammenlignet med fjorårets vekst på 2,8 prosent.

Frykter utviklingen i Kina

Veksten i eurosonen anslås til 1,5 prosent i år, et anslag som er uendret fra juli. I 2016 spår IMF en vekst på 1,6 prosent i eurosonen, en nedjustering på 0,1 prosentpoeng.

IMF advarer samtidig mot svakere utvikling i Kina enn tidligere. Anslaget for veksten i Kinas økonomi er imidlertid ikke nedjustert siden sist, og IMF anslår at landets økonomi vokser med 6,8 prosent i 2015 og 6,3 prosent i 2016.

For USAs del spår IMF en vekst på 2,6 (+0,1) prosent i år og 2,8 prosent (-0,2) neste år.

Videre advarer IMF om en sterk sammentrekning i Brasils økonomi. Landets økonomi antas å krympe med 3 prosent i år, en nedjustering på 1,5 prosentpoeng siden juli. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.