Økokrim la i høst ned påstand om fire års fengselsstraff for tidligere Thule Drilling-topp og eier Anders-Ivar Olsen, som sto tiltalt for grovt skattesvik. Nå er investoren med bosted i Dubai frifunnet av Oslo tingrett.

Olsens forsvarere Anders Brosveet og Mari Gjølstad i advokatfirmaet Elden er godt fornøyd med dommen.

- Ut fra lagmannsrettens vurdering i den sivile saken mot Norinvest-boet var det vanskelig å se for seg hvordan resultatet nå skulle bli annet enn frifinnelse, og vi er selvsagt fornøyd med at retten har fulgt våre resonnementer, sier Brosveet til DN.

Måtte betale erstatning

Den sivile dommen fra Borgarting lagmannsrett innebar at Anders-Ivar Olsen måtte tilbakebetale over 40 millioner kroner i erstatning og saksomkostninger til konkursboet etter Norinvest. Kreditorene til investor Anders-Ivar Olsen har i lang tid jobbet med å tvangsselge eiendommene hans, deriblant en 2,5 mål stor eiendom i Bestum skolevei 17 i Oslo. Sveitservillaen med et påkostet badehus gikk for 37,5 millioner i sommer, det vil si rundt halvparten av Olsens eget verdianslag på 70 millioner kroner.

Forsvareren har tidligere sagt til at det ikke var teknisk mulig å dømme Olsen for grovt skattesvik. Anders-Ivar Olsen var største aksjonær i riggselskapet Thule Drilling, som kollapset i 2010. I januar i år ble riggsatsingens styreleder Hans Eirik Olav dømt til seks års fengsel for utroskap i en Økokrim-sak som er anket.

Ifølge tiltalen mot Anders-Ivar Olsen skal investoren ha unndratt titall millioner fra kjøp og salg av alumina, som er et råstoff i aluminiumsproduksjon, og fra aksjeinvesteringer, fra beskatning i perioden 2003-2009.

– Økokrim mener tiltalte har unndratt 88 millioner kroner i inntekt fra beskatning, og har lagt ned påstand om fire års fengselsstraff, derav et halvt år betinget. Saken er alvorlig, det er snakk om store summer og en omfattende skatteunndragelse som det har vært vanskelig å oppdage, sa politiadvokat Åsne Hana Torgersen i Økokrim tidligere i høst.

Nedjusterte tiltalen fra 142 millioner

Økokrim nedjusterte i november ifjor den omfattende skattesvik-tiltalen mot Anders-Ivar Olsen. I den første tiltalen hevdet Økokrim at Olsen skulle ha unndratt 142 millioner kroner fra beskatning.

«Retten finner sammenfatningsvis etter dette ikke bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte rettsstridig har forholdt seg som beskrevet i tiltalens to alternativer. Beløpet stort 6,5 millioner USD finner retten ikke bevist han har mottatt. Det resterende beløp – verdien av aksjene - i alternativ I knytter det seg tvil til om han har mottatt midlene og om det eventuelt er skatteplikt for verdien», heter det i den ferske dommen fra Oslo tingrett.

Der fastslås det imidlertid at «tiltalte trolig for begge alternativene i tiltalen ville stått seg bedre overfor ligningsmyndighetene om han hadde oppført de aktuelle beløp i særskilt redegjørelse til selvangivelsen og forklart hvorfor han mente beløpene eventuelt ikke var skattepliktig. Men etter rettens syn hadde han ikke strafferettslig plikt til dette».

- Økokrim har besluttet å anke dommen. Vi er uenige i både bevisvurderingen og den rettslige vurderingen tingretten har foretatt, sier politiadvokat Åsne Hana Torgersen i Økokrim.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.